© WAS

Bart De Wever: “IS op dezelfde manier behandelen als nazi’s”

“Als bepaalde IS- sympathisanten in deze stad in hechtenis waren, zou ik toch geruster slapen.” Dat zei Antwerps burgemeester Bart De Wever woensdag in verband met het N-VA-idee om de vrijheid van meningsuiting te beperken. Met zo’n inperking wil de partij IS-sympathisanten de pas afsnijden die op het eerste gezicht niets strafbaars doen, maar die wel de terreur steunen.

dirk hendrikx

Het begon dinsdag met een tweet van Annick De Ridder , fractieleider in de senaat voor N-VA, over de aanslag in een Franse kerk: “Kan er geen traan om laten dat zo’n rotzakken worden ‘geneutraliseerd’ en vind dat voor verheerlijken IS uitzondering op recht vrije meningsuiting moet komen!”

Vijfde colonne

Bart De Wever gaf gisteren in het VTM-journaal een dreigend voorbeeld dichter bij huis, met zijn verwijzing naar IS-sympathisanten in Antwerpen. “De Franse president zegt dat wij in oorlog zijn”, redeneert De Wever. “Als dat zo is, moet je consequent zijn en vijandelijke strijders effectief in hechtenis nemen. Maar ook sympathisanten van de vijand moet je beteugelen. Niemand zou een vijfde colonne toestaan in een oorlogssituatie. Daarom moeten mensen die sympathie uiten strenger worden aangepakt.” De term ‘vijfde colonne’ is ontstaan in de Spaanse burgeroorlog en duidt op vijanden die in de eigen rangen verblijven.

“Er zijn zeker gevallen, mensen die in deze stad wonen, over wie ik denk dat ik toch geruster zou slapen als ze in hechtenis zouden zijn”, vervolgt de N-VA-voorzitter. “Mensen van wie we weten dat ze actief sympathiseren, die niks onwettigs doen, maar van wie je niet kunt uitsluiten dat ze dat morgen wel doen. Waarom wachten tot het te laat is?”

“Ik denk niet dat het een gevaarlijk precedent is”, antwoordt De Wever desgevraagd. “Er zijn ook andere ideologieën die verboden zijn, zoals het nazisme. Als u daarvoor sympathie toont of er symbolen van draagt, dan bent u strafrechtelijk aansprakelijk. Mijn voorstel is om IS op dezelfde manier te behandelen. Ze zijn ook geen haar beter.”

De N-VA wil na de zomer met voorstellen komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER