© BELGA

AA Gent en Genk in Europa League: “Er waren gemakkelijkere opdrachten”

Trainer Hein Vanhaezebrouck heeft drie grote doelen dit seizoen. Hij wil met AA Gent zover mogelijk doorstoten in de Beker van België en de Europa League, en in de competitie meestrijden voor de titel. In de Europa League komt donderdagavond in de heenwedstrijd van de derde voorronde het Roemeense Viitorul Constanta van Gheorghe Hagi over de vloer. “Een meer dan stevige tegenstander”, verwittigde Vanhaezebrouck woensdag tijdens de traditionele persconferentie daags voor de wedstrijd. Ook Racing Genk moet donderdag al vol aan de bak in de Europa League.

Hein Vanhaezebrouck wil Roemeense Viitorul Constanta niet onderschatten

© BELGA

“Er waren gemakkelijkere opdrachten dan deze. Roemenië is een land met een heus voetbalverleden. Viitorul Constanta is een opleidingsploeg met een pak jonge spelers. De scouting leerde ons dat al hun spelers nu reeds op het scherp van de snee staan. Dit is een niet te onderschatten tegenstander die modern voetbal brengt met een coach die het klappen van de zweep kent”, begon Hein Vanhaezebrouck.

“We ontvangen hen eerst thuis en dus moeten wij een goede uitgangspositie proberen te veroveren. Ik speel liever eerst op verplaatsing, maar het is nu zo. Winnen is de boodschap zodat we naar Roemenië kunnen afreizen met een voorsprong.”

Voor Gent is het donderdag de eerste wedstrijd met inzet. “Ik heb in de voorbereidingswedstrijden onze nieuwkomers proberen in te passen. Sommigen zijn pas laat toegekomen op de club. Beetje per beetje lukt dat. De anciens zijn wel fit en ik ga ervan uit dat we dit seizoen kwalitatief een stap voorwaarts gaan zetten. We moeten als team goed zijn, maar nog niet alle spelers hoeven donderdag top te zijn. Ik kan morgen wel al een elftal opstellen dat zeer goed is. Op uitzondering van Matz Sels is iedereen er nog. De jongens die vertrokken zijn speelden weinig of niet bij AA Gent en worden dus niet gemist.”

Na twee duels met Constanta weet AA Gent of het doorstoot naar de play-offronde. “Donderdag zullen we elke kans moeten benutten. Het wordt een match van de efficiëntie.”

Middenvelder Thomas Foket flankeerde woensdag zijn trainer. "We mogen deze tegenstander zeker niet onderschatten", vertelde Foket. "Ik hoop alvast dat we doorstoten naar de volgende ronde in deze Europa League. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om al direct voor de knikkers te spelen, nog voor de competitiestart zelfs. In de Champions League hebben we vorig seizoen alvast pakken ervaring opgedaan. Het wordt donderdag onze eerste officiële wedstrijd maar ik heb er dus wel een goed oog in. Ik voel me conditioneel in orde. De voorbereiding was natuurlijk heel zwaar, maar ik ben die goed doorgekomen net als de rest van de kern trouwens. We moeten deze match met Constanta heel serieus aanvatten als we de volgende ronde willen halen. In eigen huis moeten wij de toon zetten voor de terugmatch."

Genk met nooddefensie tegen Cork City

© BELGA

Na de moeizame kwalificatie tegen het Montenegrijnse Buducnost Podgorica komt Cork City in de heenwedstrijd van de derde voorronde over de vloer in de Luminus Arena. Door de afwezigheid van Bennard Kumordzi (geschorst) en Timothy Castagne (spierscheur) moeten de Genkenaars tegen de Ieren uitpakken met een noodverdediging.

Coach Peter Maes heeft dan ook geen andere keuze en moet naast centrale verdediger Sébastien Dewaest de jonkies Sandy Walsch, Dries Wouters en Jere Uronen opstellen. Toch kijkt Maes met vertrouwen naar de wedstrijd van donderdag.

“Deze tegenstander moeten wij aankunnen. Maar tegen Cork zal het wel beter moeten dan tegen de Montenegrijnen. In hun laatste 25 wedstrijden wisten ze 17 keer geen tegendoelpunt te pakken. Verdedigend staan ze dus sterk, daarop zullen wij een antwoord moeten vinden en aanvallend mogen we niet te veel kansen missen. Gelukkig recupereren wij Alejandro Pozuelo, de man die deze ploeg kan laten draaien.”

Achterin geeft Maes het vertrouwen aan Dries Wouters. “Die jongen heeft in Montenegro een goede invalbeurt gemaakt. Ik had ook Ndidi naar achteren kunnen trekken, maar dan had ik nog meer moeten schuiven.”

Linkerflankverdediger Jere Uronen heeft na een wisselvallig begin intussen zijn plaats afgedwongen in het Genkse team. De 22-jarige Fin is geen spraakwaterval, maar weet precies wat hij wil. “De kwalificatie was mooi, maar het voetbal moet beter.”

De terugwedstrijd wordt op 4 augustus in Cork gespeeld. De winnaar plaatst zich voor de play-offronde van de Europa League.

MEER OVER Genk

Meer sportnieuws