© *

Bekendste plus size model ter wereld vertelt openhartig over de modewereld

De Britse Iskra Lawrence moet zowat bij de bekendste van de modellen-met-rondingen horen. Ze werkt in new York, doet shoots voor grote lingeriemerken zoals Aerie en bereikt via haar sociale media dagelijks meer dan twee miljoen jonge meisjes aan wie ze de boodschap wil meegeven dat elk lichaamstype mooi is. Alleen was ze daar zelf lang niet van overtuigd: in dit filmpje voor het online platform StyleLikeU vertelt ze over hoe hard de modewereld was voor haar en hoe moeilijk ze het heeft gehad om haar lichaam te aanvaarden.

tib

Iskra was dertien toen ze gescout werd als model: ze was groot, blond en had een maatje 34. Maar toen haar lichaam vrouwelijke vormen kreeg, kon ze niet meer in dat kleine maatje: het werd een 36 of een 38 - te dik, volgens de modellenbureaus. "Telkens als ik bij hen kwam, werden mijn heupen gemeten. Ze waren 91 centimeter en ze moesten er 86 zijn. Ik deed alles wat ik kon: het ahornsiroopdieet van Beyoncé, alleen proteïnen eten... Ik telde caloriën en ik zorgde dat ik er meer verbrandde dat opat, tot op het punt dat ik gezichtsstoornissen kreeg in de gym. Maar mijn heupen konden fysiek niet meer smaller worden".

Push-upbeha's en aandacht van de jongens

Toch wilde Iskra zo graag model worden, en ze was er zo dichtbij. "Ik had een contract en ik wilde het zo graag, maar ik kon het niet. De structuur van mijn heupen liet het niet toe, dus werd ik gedumpt". Ze werd doorverwezen naar andere bureaus en een lange weg van afwijzingen begon. Op school droeg Iskra push-upbeha's en make-up om aandacht te krijgen van de jongens. "Ik wilde dat de jongens op mij vielen omdat ik bevestiging wilde om hoe ik er uitzag, want dat wilde ik zo graag en ik kreeg het niet van de mode-industrie. De meisjes noemden me een slet en een hoer en de jongens riepen: "Laat je tieten zien".

Te slank...

Op haar achttiende hoorde Iskra van een vriendin over een modellenbureau voor plus size modellen, waar ze eerst ook niet welkom was... omdat ze te slank was. Maar hier voelde ze zich wel thuis en langzaam maar zeker kwamen de opdrachten binnen. Iskra trok naar New York en maakte alsog haar modellendroom waar. Vandaag zit ze wel lekker in haar vel en die boodschap wil ze uitdragen naar jonge meisjes, onder meer door haar lichaam te laten zien in lingeriecampagnes en door haar 'body positivity' te delen met haar Instagramvolgers.

Photoshop

Met Photoshop heeft Iskra nog steeds een dubbele relatie: "Als je een foto in lingerie terugkrijgt, zijn je armen gehalveerd, je cellilitis is weg en je taille is smaller gemaakt. En dan denk je: dat zijn allemaal gebreken. Ik ben nog niet zo'n beroemdheid dat ik van mijn klanten kan eisen om niet gephotoshopt te worden. Maar ik heb het liever niet en ik zal het zeker nooit doen op mijn eigen platformen".

MEER OVER Mode & Beauty