© bfm

Brandweer stopt met ziekenwagendienst

De Antwerpse brandweer onderhandelt met vier partijen over de overname van haar ziekenwagendiensten. Vanaf januari 2017 zal de brandweer geen ambulances meer bemannen. “Zo besparen we en kunnen we ons toeleggen op onze kerntaken”, luidt de motivatie. De verandering zal 32 jobs kosten.

Van de zeventien ziekenwagens die voor eerstehulpinterventies ingezet worden in de stad Antwerpen, worden er drie bemand door ambulanciers van de brandweer. Vanuit de kazernes van Linkeroever (Halewijnlaan), Centrum (Sint-Jacobsmarkt) en Zuid (Paleisstraat) rukten die in 2015 nog 7.966 keer uit. Met meer dan tien oproepen per dag was de ziekenwagen in de Sint-Jacobsmarkt zelfs de drukste van het land.

Om die drie ziekenwagens de klok rond te bemannen, zijn 36 voltijdse ambulanciers nodig. Daar wil Brandweer Zone Antwerpen nu op besparen. Vanaf uiterlijk 1 januari 2017 moeten die ziekenwagens in handen van externe bedrijven zijn. Dat bevestigt Bert Brugghemans, directeur operaties bij de Brandweer Zone Antwerpen. “We zijn een tiental jaren geleden begonnen met die ziekenwagens”, aldus Brugghemans. “Dat was omdat er toen wat problemen waren met de dienstverlening. Nu is dat in orde en zijn er externe partners die prima werk verrichten en daarin gespecialiseerd zijn.”

Geen ontslagen, maar natuurlijke uitstroom

In de besparingsoefening zullen op termijn ook 32 jobs verdwijnen. Dat gebeurt echter zonder ontslagen. “Er is natuurlijke uitstroom en we gaan ook een tijdje minder rekruteren”, aldus Brugghemans. “Met het wegvallen van de ziekenwagens vallen ook een heleboel opleidingsuren weg. Dat is eveneens een besparing.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen - editie Stad

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio