© Dirk Kerstens

Jan Jambon: “Ja, we zijn in staat van oorlog”

Het moest een rustige zomerbabbel worden met een minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon die sinds de aanslagen in Parijs continu in de schijnwerpers stond, maar de actualiteit liet Jan Jambon (56) ook aan de vooravond van zijn vakantie niet los.

lex moolenaar

Na het drama in Nice werd ook de aanloop naar onze Nationale Feestdag donderdag helemaal anders. En stonden bij Jambon de zenuwen gespannen. “Ja, dan ben ik nerveuzer. Wij hebben alle maatregelen genomen om de veiligheid te verzekeren op 21 juli, maar zeker ben je nooit. Kijk maar naar het incident van woensdag met de student in Brussel.”

En er is natuurlijk niet alleen de Nationale Feestdag.

Natuurlijk niet. We hebben de Gentse Feesten, Tomorrowland... Gelukkig hebben de grote festivals in onderlinge afspraak zelf veel geïnvesteerd in veiligheid. Maar je kan het risico nooit helemaal uitvlakken. Tenzij je een samenleving creëert waarin u en ik niet meer willen leven.

Er zijn nu 1.828 militairen actief om de veiligheid te verhogen. Klopt dat? En klopt het dat als we nog meer militairen willen, dat we die dan moeten importeren?

Het cijfer klopt, met dien verstande dat ze elkaar aflossen. En nee, importeren gaan we niet doen. Wij werken niet met huurlingen (lacht). De inzet van onze militairen is nodig zolang als het moet. Zolang we in een staat van oorlog zijn.

Is dat uw beschrijving van de situatie: een staat van oorlog?

Niet in de conventionele betekenis van het woord. Maar we worden wel geconfronteerd met een tegenstrever die verklaart dat de ondergang van onze samenleving zijn agenda is. Hoe noem je dat dan? Op z’n minst een terro-oorlog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER