45 nieuwe dopinggevallen na nieuwe testen van stalen uit Olympische Spelen

Foto: AP

45 nieuwe dopinggevallen na nieuwe testen van stalen uit Olympische Spelen

Print

Bij het hertesten van een tweede reeks stalen van de Olympische Spelen van Peking 2008 en die van Londen 2012 zijn 45 nieuwe dopinggevallen aan het licht gekomen. Het betreft 30 atleten in Peking en 15 atleten in Londen. Dat meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vrijdag.

Bij een eerste reeks hertesten waren al 53 positieve tests onthuld. Tijdens en na de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus) volgen nog twee series waarbij men stalen opnieuw onder de loep zal nemen, aldus het IOC.

Van de 30 nieuwe positieve gevallen van Peking 2008 zijn er 23 afkomstig van medaillewinnaars. Ze komen uit vier sporten en vertegenwoordigden acht landen. De 15 positieve tests van Londen zijn afkomstig van atleten uit twee sporten en negen landen.

In totaal heeft het IOC al 1.243 oude stalen uit 2008 en 2012 laten hertesten met wetenschappelijke technieken die nog niet bestonden tijdens die Spelen en op basis van informatie verzameld sinds de zomer van 2015.

De betrapte sporters die nog actief zijn, zullen uitgesloten worden van de Spelen in Rio. De anderen mogen zich verwachten aan de annulering van hun resultaten.

Meer sportnieuws