© REUTERS

Franse gerecht vraagt alle videobeelden van aanslag Nice te vernietigen

De antiterrorismedienst van de Franse gerechtelijke politie (SDAT) heeft aan de stad Nice gevraagd om bijna 24 uur aan beeldmateriaal van de aanslag die daar op 14 juli gepleegd werd, te vernietigen. Zo wil de dienst vermijden dat die beelden “ongecontroleerd” verspreid zouden worden, luidt het. Dat bericht de Franse krant Le Figaro donderdag.

Het zou gaan om de beelden van in totaal zes camera’s. De informatie werd aan Le Figaro bevestigd door het parket van Parijs, dat nationale bevoegdheid heeft in terrorismezaken. “Het verwijderen van de beelden werd in dit geval gevraagd om ongecontroleerde verspreiding van die beelden tegen te gaan”, klinkt het.

© REUTERS

Niet enkel de stad zelf zou de vraag hebben gekregen om beelden te verwijderen. “In totaal zijn er 1.000 camera’s in Nice, waarvan er 140 beelden maakten die interessant zijn voor het onderzoek. De gerechtelijke politie heeft alle beelden van die camera’s gerecupereerd en heeft daarna gevraagd om alle 140 camera’s te wissen, om kwaadaardig gebruik uit respect voor de slachtoffers en het gebruik van de beelden door jihadisten als propaganda te vermijden”, zegt de politie.

Volgens de krant Nice Matin, die de advocaat van de stad citeert, zal Nice niet ingaan op de vraag van de politie. Daarnaast zal het aan de procureur van Nice vragen om beslag te leggen op de beelden “zodat eventuele andere procedures in het antiterrorismeonderzoek niet gehypothekeerd worden”.

MEER OVER Aanslagen Nice

Exclusief voor abonnees