© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Motorrijder die truck in Nice probeerde te stoppen, doet verhaal: “Bereid om te sterven”

Twee mannen hebben geprobeerd de moordende truck van Mohamed Bouhlel te stoppen, toen die op de massa inreed in Nice. Aan de krant Nice-Matin doet Franck zijn verhaal. Hij riskeerde op zijn scooter zijn eigen leven. “Ik was bereid te sterven om hem te stoppen.”

lej

De gruwelijke beelden van hoe Mohamed Bouhlel met zijn truck inreed op de massa gingen de wereld rond. Op die beelden was ook de heldendaad te zien van een onbekende man. Die probeerde nog met zijn scooter de vrachtwagen te stoppen. Tevergeefs.

Lange tijd was de identiteit van de dappere man onbekend. Er werd zelf rekening mee gehouden dat hij bij de dodelijke slachtoffers was. Tot de man in een gesprek met “zijn krant” Nice-Matinuit de anonimiteit treedt. Franck, een verzorgde man van nog geen vijftig, draagt nog de sporen van zijn heldendaad als hij met de Franse krant praat “tussen twee bezoeken aan de dokter”. Zijn linkerhand zit in het verband, hij heeft gebroken ribben en grote kneuzingen op zijn rug.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Franck, wiens achternaam niet vermeld wordt, was die avond samen met zijn vrouw naar het vuurwerk gaan kijken, vertelt hij. Terwijl ze met hun tweeën een ijsje gingen eten, merkten ze dat er achter hen iets mis was. Mensen begonnen te lopen, er werd geroepen. “Mijn vrouw zei nog ‘stop, er is iets mis’. Toen zagen we de massa in alle richtingen weglopen, alsof de mensen voor iets vluchtten. Pas dan zagen we de vrachtwagen aankomen.”

“We stonden midden op de weg. Er waren maar weinig auto’s”, vertelt Franck verder. “Ik moest 60 km/uur rijden. Ik had geen tijd om in mijn achteruitkijkspiegels te kijken. En toen stak hij me voorbij op het trottoir. Ik zie de beelden van de lichamen die overal in het rond vlogen nog altijd voor me.”

Franck begreep toen wat er aan de hand was, zegt hij. “Ik besloot te versnellen. Mijn vrouw, die achterop zat, trok aan mijn arm en vroeg me wat ik deed. Ik ben gestopt, en heb haar gezegd dat ze moest afstappen en ben opnieuw vertrokken.”

Daarop heeft Franck de achtervolging ingezet . Hij moest slalommen tussen de mensen, doden en levenden, vertelt hij. “Ik herinner me dat ik zat te roepen in mijn helm. Ik zag niets anders dan de achterkant van die vrachtwagen. Ik was vastbesloten om het uiterste te doen, ik wou hem kost wat kost stoppen.”

Franck manoeuvreerde tot hij met zijn scooter naast de cabine van de vrachtwagen reed. “Toen vroeg ik me af: wat ga je met je scooter doen? Dat was het moment waarop ik hem tegen de vrachtwagen gegooid heb.”

© EPA

Daarop begon hij achter de truck te lopen, vertelt Franck verder. “Ik herinner me dat ik een paar keer gevallen ben. Tot ik eindelijk me kon vastklampen aan de cabine. Ik stond op de treeplank naast hem. Ik heb hem geslagen, geslagen en nog eens geslagen. Met alle kracht in mijn linkerhand, zelfs al ben ik rechtshandig. Ik sloeg hem in het gezicht, maar hij zei niets. Hij gaf geen krimp.”

Franck zag dat Bouhlel zijn wapen nog in de hand had. “Maar het werkte niet. Ik denk dat hij probeerde het te laden, ik ken er niets van. Hij zag me, haalde de trekker over, maar het werkte niet.”

“Ik was lucide en bereid om te sterven om hem tegen te houden. Ik bleef hem slaan en probeerde hem door het raam uit de cabine te trekken, omdat ik er niet in slaagde die klotedeur te openen. Uiteindelijk sloeg hij me met zijn wapen op het hoofd. Dan ben ik van de treeplank gevallen.”

© Photo News

MEER OVER Aanslagen Nice

Exclusief voor abonnees