© Joren De Weerdt

Mariaprocessie rond kathedraal keert terug na 60 jaar afwezigheid

Het katholieke feest van de Tenhemelopneming van Maria krijgt op zondag 14 augustus in Antwerpen voor het eerst in bijna 60 jaar opnieuw een processie met het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen uit de gelijknamige kapel van de kathedraal. Dat heeft het bisdom Antwerpen aangekondigd. Maria wordt die dag en op maandag 15 augustus gevierd als patrones van bisdom, stad én kathedraal. Op 15 augustus is het in Antwerpen bovendien ook moederdag.

Een lange traditie om het Mariabeeld door de Antwerpse straten te dragen, wordt dit jaar opnieuw gedeeltelijk in ere hersteld. “Het gaat om een kleine wandeling rond de kathedraal, met 100 à 150 deelnemers van verschillende gemeenschappen - ook anderstalige”, zegt Olivier Lins, ceremoniarius en woordvoerder van bisschop Johan Bonny. “Destijds was de processie afgeschaft om de kerk een nieuw elan te kunnen geven. De laatste jaren zien we echter in verschillende steden dat dit soort evenementen opnieuw aan populariteit wint. Ik sluit dus ook niet uit dat de processie op termijn opnieuw zal groeien.”

Bisschop Bonny zal die zondag in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal voorgaan in de openingsviering van de tweedaagse. Om 16 uur zal hij het genadebeeld begroeten in de Onze-Lieve-Vrouwekapel, gevolgd door een processie rond de kathedraal, via het westportaal aan de Handschoenmarkt, de Blauwmoezelstraat, Lijnwaadmarkt, Melkmarkt, Sint-Pieterstraat, Groenplaats, Jan Blomstraat en Handschoenmarkt. Na afloop van de processie wordt het beeld tot bij het hoofdaltaar gedragen, waarna een eucharistieviering begint.

Op maandag 15 augustus zijn er ook nog een pontificale hoogmis en twee eucharistievieringen. Om 17 uur wordt het beeld aan het einde van een vesperdienst teruggebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekapel.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio