Zomervertelling in stadspark Geel lokt 1.200 bezoekers: “Vitalski is een schatje”

Print
Geel -

Het KMI in Ukkel is formeel. De Verklapt-vertelling van Vitalski dinsdagavond in Geel bleek de warmste sinds het begin van de metingen. En met ruim 1.200 toeschouwers was er geen grassprietje meer vrij.

Vital Baeken uit Vosselaar, thans woonachtig in Antwerpen onder de artiestennaam Vitalski, is twee uur voor de voorstelling al present. “Ik kom graag vroeg, om de atmosfeer op te snuiven”, verklapt Vitalski, die zich met een boek op het Geelse groen vlijt.

Zomervertelling in stadspark Geel lokt 1.200 bezoekers: “Vitalski is een schatje”
Mai Goossens en Debby Aerts. Foto: Mia Uydens

De eerste bezoekers druppelen ook vroeg binnen. “Het is onze eerste keer Verklapt”, bekennen Mai Goossens en Debby Aerts uit Geel. Het zouden zussen kunnen zijn, maar blijken moeder en dochter. “Mijn zus is hier ook. En straks komen er nog twee nichten. Hun mama - onze tante dus - is vandaag begraven. Ze mocht negentig worden, maar dat wil niets zeggen. Een moeder geef je nooit graag af. Ik hoop dat ze dankzij Vitalski hun zinnen kunnen verzetten. We zetten ons met z’n allen onder moeders parasol, maar als de voorstelling straks begint, klappen we die dicht. Voor het zicht van de mensen achter ons”, zegt Mai van op de eerste rij.

Helemaal achteraan zitten dan weer de boezemvrienden Paul en Rudy uit Bornem. “Wij komen al eens kennismaken met het concept. Half augustus komt Verklapt naar het kasteel van Hingene. Eigenlijk zijn we twee collega’s op rust. Dus genieten we met volle teugen van een pintje, sigaretje en Vitalski.”

Zomervertelling in stadspark Geel lokt 1.200 bezoekers: “Vitalski is een schatje”
Paul en Rudy uit Bornem komen voorproeven. Foto: Mia Uydens

Vitalski bleek voor het optreden bijzonder nerveus. Hij hoefde alleszins niet te vrezen dat er geen hond kwam kijken, want op een dekentje op de eerste rij zitten de schattige viervoeters Duts en Maya. Baasjes Inge en Jan, zijn er met Jans ouders Hilde en Franck. “Wij zijn fan van Vitalski. Hij treedt elk jaar op in de tuin van mijn broer. We proberen hem te volgen, zelfs al moeten we daarvoor uit West-Vlaanderen komen”, zegt de familie Berlamont.

Zomervertelling in stadspark Geel lokt 1.200 bezoekers: “Vitalski is een schatje”
“Pas op, hier kijk ik”, waarschuwen Duts en Maya. Baasjes Inge, Jan, Franck en Hilde zijn verslaafd aan Vitalski. Foto: Mia Uydens

Lea Witvrouwen

Een speciale gast mag Vitalski aankondigen. Actrice en Benidorm Bastard Lea Witvrouwen uit Oevel (Westerlo) doet dat met veel plezier. “Vitalski is een schatje. De vorige keer zag ik hem in droeve omstandigheden. Begin juni waren we samen op de begrafenis van zijn vriendin Irène Vervliet. Ik speelde met Irène in Benidorm Bastards, een geweldig getalenteerde en bovendien lieve dame.”

Vitalski begint met het publiek gerust te stellen. “Mijn vertelling duurt exact een uur. Drie uur en een half als ik het applaus mee­reken.”

Zomervertelling in stadspark Geel lokt 1.200 bezoekers: “Vitalski is een schatje”
Foto: Mia Uydens

Waarop de naar Antwerpen uitgeweken Kempenaar begint aan een rondleiding doorheen zijn absurde universum. Voor de vuistweg een top drie van zijn one­liners: “Bij mij thuis is het altijd warm. De chauffage staat zo hoog dat ik er niet meer bij kan.” “Met mijn ex was ik zeventien jaar samen. Haar naam ben ik vergeten, die van haar advocaat herinner ik me beter.” “Dwergen hebben voordeel als het regent. Zij zijn het laatste nat.”

Improvisatie

Vitalski toont zich ook de keizer van de improvisatie wanneer enkele toeschouwers het vroeger voor bekeken houden. “Zij gaan weg. Niet omdat ze het slecht vinden. Ze gaan volk bijhalen.”

Een toeschouwer mag zelfs iemand kiezen die dan op zijn beurt mag kiezen hoe de vertelling voortgaat. “De deurbel gaat. Ik doe open en daar staat ofwel een wijkagent ofwel een getuige van Jehova. Kies maar, dan vertel ik verder met uw keuze. De getuige? Verdomme! Mijn verhaal over de wijkagent was geniaal, dat van de getuige trekt op niets. Het is dus uw schuld dat mijn show niet scoort. Nee, het is de schuld van diegene die u gekozen heeft.”

Zomervertelling in stadspark Geel lokt 1.200 bezoekers: “Vitalski is een schatje”
Foto: Mia Uydens

Een leugentje om humoristische bestwil, want Vitalski krijgt het publiek moeiteloos op zijn hand. Benieuwd of Dirk Denoyelle daar volgende dinsdag in Hoogstraten ook in slaagt. De cabaretier staat na acht jaar opnieuw op de planken en geeft de primeur aan Verklapt.