© AFP

© AFP

© AP

© AFP

© EPA

© AFP

© AFP

© EPA

© EPA

© EPA

© AFP

© AFP

© AFP

1 / 13

Donald Trump officieel aangesteld als Republikeinse presidentskandidaat

De Amerikaanse miljardair Donald Trump is dinsdag in Cleveland officieel aangesteld als de Republikeinse presidentskandidaat voor de verkiezingen in november. Kort nadien werd Mike Pence genomineerd als de kandidaat voor het vicepresidentschap.

In overeenstemming met de uitkomst van de voorverkiezingen kreeg de 70-jarige zakenman de steun van de meerderheid (1.237) van de afgevaardigden.

Trumps zoon, Donald Jr., kondigde aan dat zijn vader in New York de steun van 89 afgevaardigden kreeg, waardoor zijn vader de kaap van 1.237 stemmen overschreed. “Gefeliciteerd pap, we houden van jou!”, zo schreeuwde Donald Jr., met naast zich zijn zussen Ivanka en Tiffany en broer Eric. “Het is ongelooflijk. Het is surrealistisch. Hij was de absolute outsider en het is hem gelukt. Ik ben zo trots op hem”, zo reageerde dochter Ivanka later aan CNN.

Donald Trump zelf reageerde op Twitter op zijn kersverse aanstelling. “Wat een grote eer om de Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap te zijn. Ik zal hard werken en jullie nooit teleurstellen! AMERIKA EERST!”, zo klonk het.

Donderdagavond zal Trump officieel zijn nominatie aanvaarden, op de slotavond van de Republikeinse Conventie.

Republikeinse Conventie roept op tot “opsluiting” Hillary Clinton

© EPA

De gouverneur Chris Christie haalde dinsdagavond fel uit naar Hillary Clinton, terwijl de afgevaardigden riepen dat ze moest “opgesloten” worden.

“Laten we vanavond iets grappigs doen. Als een voormalige federale openbare aanklager verwelkom ik de kans om haar (Hillary Clinton, red.) verantwoordelijk te stellen voor haar prestaties en haar persoonlijkheid”, zo zei Christie aan de afgevaardigden die verzamelden in een sportcomplex in Cleveland, Ohio, waar de Republikeinse conventie doorging.

De Republikeinse gouverneur van de staat New Jersey somde daarop een reeks “feiten” op uit Clintons periode als minister van Buitenlandse Zaken. Daarbij bekritiseerde hij onder meer haar beslissingen over Libië, Nigeria, China, Syrië, Iran, Rusland en Cuba.

© AFP

“Schuldig of onschuldig?”, zo vroeg hij telkens aan het publiek over de door Clinton genomen beslissingen, dat daarop telkens “schuldig” of “sluit haar op” antwoordde.

Trump daarentegen stelde Christie voor als een man die “niet bang” is en het Amerikaanse volk “kan leiden”.

MEER OVER Amerikaanse verkiezingen 2016