© *

Op vakantie: zo vermijd je vervelende situaties in Duitsland

'Doe zoals de locals' is een veelgehoord advies als je op vakantie gaat. Maar als je graag vrienden maakt op vakantie, kan het helpen om al een beetje voorbereid te zijn.Wij vroegen Kevin Strubbe, etiquettespecialist en auteur van 'Etiquette in het buitenland' naar de meest voorkomende eigenaardigheidjes in de populairste vakantielanden. Aflevering drie: Duitsland, waar op tijd komen een must is en waar je schoenen proper moeten zijn.

tib

- Duitsers zijn vlot in de omgang, maar toch eerder afstandelijk. Beleefdheidsvormen zijn belangrijk: spreek niet zomaar iemand aan met 'Du' (jij) of met zijn of haar voornaam. 'Sie' (U) is de norm, de aanspreking is 'Herr' of 'Frau' en de familienaam.

- Vrienden en kennissen groeten elkaar met een vrolijk 'Hallo', als het iets formeler moet zeg je 'Guten Morgen', 'Guten Mittag' of 'Guten Abend'. Zeg niet 'Guten Morgen Frau', wel 'Guten Morgen meine Dame'.

- Ook een fysieke afstand wordt geapprecieerd: in zuiderse landen wordt er al eens een arm om een vreemdeling geslagen, Duitsers blijven eerder twintig à dertig centimeter uit je comfortzone en zullen je niet zomaar aanraken.

- Te laat komen is een grote zonde, Duitsers hechten veel belang aan stiptheid. Zelfs vijf minuten te laat komen, wordt al gezien als onbeschoft. Dat heeft alles te maken met respect voor de tijd van een ander.

- Wij durven een afspraak al eens van woensdag naar vrijdag en dan weer naar woensdag te verzetten, maar in Duitsland is dit niet de gewoonte. Eens je een afspraak gemaakt hebt, wijzigt die niet meer.

- Draag in Duitsland propere schoenen, daar wordt heel erg op gelet.

- In een gesprek met mensen die je niet goed kent, begin je beter niet over politiek, geld, religie of voetbal. Ja, ook voetbal, tenzij je weet dat iedereen aan tafel voor dezelfde ploeg supportert. Maar maak een opmerking over de verkeerde voetbalploeg en je hebt er gelegen.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Reizen