© *

Zo vermijd je vervelende situaties in Nederland

Doe zoals de locals' is een veelgehoord advies als je op vakantie gaat. Maar als je graag vrienden maakt op vakantie, kan het helpen om al een beetje voorbereid te zijn.Wij vroegen Kevin Strubbe, etiquettespecialist en auteur van 'Etiquette in het buitenland' naar de meest voorkomende eigenaardigheidjes in de populairste vakantielanden. Aflevering zes: Nederland, waar de lunch met een glas melk gegeten wordt en je over alles mag praten, behalve over geld.

tib

- Nederlanders zijn direct: ze zijn snel met tutoyeren en vallen doorgaans met de deur in huis. Een buitenlander kan dit ervaren als bot of onbeleefd, maar zo is het niet bedoeld. In hun ogen zijn wij misschien zachter en braver, maar net zokan het als scheijnheiligheid gezien worden dat we niet zeggen wat we van iets vinden.

- Bij een formele begroeting geef je een hand, maar de standaard is een kus op elke wang of gewoon één kus op de wang. Vanop afstand begroeten kan met een gerekte 'da-hag' of 'doe-hoei' bij het weggaan.

- Nederlanders kleden zich doorgaans informeel, ook om uit eten te gaan.

- Het diner is eerder vroeg, rond zes uur. Het wordt niet geapprecieerd als je dan onaangekondigd langskomt. Als je rond acht uur op visite wordt gevraagd, gaat men er van uit dat je al gegeten hebt.

- Nederlanders hebben geen lunchcultuur: de lunch wordt meestal op kantoor gegeten en bestaat uit belegde boterhammen of sandwiches, al dan niet met een glas melk.

- Hoewel Nederlanders over alle onderwerpen heel recht voor de raap zijn, is er een bepaalde gêne om over geld te spreken. Ze zijn nog meer dan ons tegen een bepaald klasseverschil, dus een gesprek over lonen wordt al snel ongemakkelijk.

- Dat maakt Nederlanders niet noodzakelijk gierig als het op fooien geven aankomt: als ze een correcte bediening krijgen, zijn Nederlanders bereid ruim te tippen, want ze appreciëren service. Maar ook hier zijn ze eerlijk: je zal geen tip krijgen als de service niet ok is.

- Als een Nederlander je op café vraagt wat je wil drinken, betekent dat niet dat hij je zal trakteren. Meestal betaalt ieder voor zich - het is een manier om discussie te vermijden. Ook als je uit eten gevraagd wordt, is het de gewoonte dat de rekning gesplitst wordt: het zogenaamde principe van 'going Dutch'.

- De koekjestrommel hoort onvermijdelijk bij Nederland: bij de koffie wordt steeds een koekje gepresenteerd, maar daarna gaat de trommel vaak weer dicht. Dat is een gewoonte die dateert uit de tijd dat koekjes duur waren, maar de jongere generaties doen hier niet meer aan mee.

- Nederlanders hechten veel belang aan verjaardagen. Als je op verjaardagsvisite wordt uitgenodigd, neem dan zeker een cadeautje of een bloemetje mee. Gebak wordt meestal door de jarige voorzien.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Reizen