© *

Op vakantie: zo vermijd je vervelende situaties in Spanje

'Doe zoals de locals' is een veelgehoord advies als je op vakantie gaat. Maar als je graag vrienden maakt op vakantie, kan het helpen om al een beetje voorbereid te zijn.Wij vroegen Kevin Strubbe, etiquettespecialist en auteur van 'Etiquette in het buitenland' naar de meest voorkomende eigenaardigheidjes in de populairste vakantielanden. Aflevering vijf: Spanje, waar je servetten op de grond mag gooien en 'mañana' het toverwoord is.

tib

- In het noorden van Spanje gaat het er doogaans iets gedisciplineerder en ingetogener aan toe dan in het zuiden, waar de sfeer vrolijker en meer ontspannen is. In het zuiden leven de Spanjaarden meer in het 'hier en nu': 'mañana' is vaak vroeg genoeg, maak je vooral niet te druk.

- Een gevolg daarvan is dat Spanjaarden niet de meest stipte vrienden zijn: ze komen vaak te laat op afspraken zonder excuus of durven dingen te beloven waaraan ze zich niet houden. Dat wil overigens niet zeggen dat jij je afspraken niet moet nakomen.

- Mannen schudden elkaar de hand ter begroeting, behalve wanneer ze familie of goede vrienden zijn: dan geven ze elkaar twee kussen of een knuffel. Vrouwen geven elkaar meestal twee kussen en schudden handen met mannen, maar dat kunnen ook twee kussen zijn als ze familie of goede vrienden zijn.

- Vroeger spraken Spanjaarden weinig Engels, maar de jongere generatie kan je wel in het Engels te woord staan. Je komt nog steeds sympathieker over als je je bescheiden opstelt en probeert om een paar woordjes Spaans te spreken.

- In tapasbars mag je gebruikte servetjes, garnaalkoppen of prikkers gewoon op de grond gooien. Hoe meer troep er ligt, hoe beter: dan weet je dat er locals komen en dat de bar prijs-kwaliteit de moeite is.

- Spreek je weinig Spaans en wil je tapas bestellen? Dan mag je gerust wijzen naar gerechtjes. Of vraag de ober om je te helpen, dat doen ze met plezier.

- Een drankje aan de bar is meestal goedkoper dan aan een tafel, en op het terras betaal je nog meer. Het komt verkeerd over om aan de toog bestellen en dan met je drankje op het terras te gaan zitten.

- Lunchen doen de Spanjaarden pas vanaf half twee en 's avonds eten ze pas rond half tien of tien uur. In toeristische gebieden kan je doorgaans wel vroeger eten.

- De siesta is heilig in Spanje: tussen twee en vijf val je iemand niet lastig en ook winkels en supermarkten zijn dan vaak gesloten.

- Op zoek naar een gespreksonderwerp? Probeer familie, eten en drinken, Spaanse tradities en je eigen reisvaringen in Spanje. Beter vermijden: religie, afscheidingsbewegingen, het Franco-regime en kritiek op stierengevechten.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Reizen