© *

Op vakantie: zo vermijd je vervelende situaties in Griekenland

Doe zoals de locals' is een veelgehoord advies als je op vakantie gaat. Maar als je graag vrienden maakt op vakantie, kan het helpen om al een beetje voorbereid te zijn.Wij vroegen Kevin Strubbe, etiquettespecialist en auteur van 'Etiquette in het buitenland' naar de meest voorkomende eigenaardigheidjes in de populairste vakantielanden. Aflevering drie: Griekenland, waar nè ja betekent en waar op tijd komen geen noodzaak is.

tib

- Grieken vinden het vreemd als je breed staat te glimlachen. Wij doen het vaak omdat we sympathiek willen overkomen, maar een Griek vindt het eerder idioot: er is toch geen mop verteld?

- Handig om weten: 'nè' betekent 'ja' in het Grieks, 'oxi' (spreek uit: ochi) is nee. Als je met je hoofd 'nee' knikt, betekent dat voor de Grieken 'ja' en omgekeerd.

- Grieken vinden het niet raar om fysiek weinig afstand te bewaren: ze raken je makkelijk aan, leggen hun hand over je schouder of trekken aan je arm. Even wennen voor ons, want wij zijn een grotere afstand in persoonlijke ruimte gewoon.

- Men is redelijk open in Griekenland: er wordt veel gediscussieerd over het leven en hun land. Maar wacht toch even voor je met Grieken over politiek of de economische crisis begint. Als je mensen nog maar net hebt leren kennen, weet je niet of ze getroffen zijn door de crisis en of ze tien vluchtelingen verbergen in hun tuin. Je kan erover praten, maar doe dat niet bij het eerste contact. Vraag je het na een paar uur in elkaars gezelschap, kan het wel.

- Grieken zijn nooit op tijd, maar verwachten wel van jou dat je op tijd bent. Die dubbele moraal is een beetje verwarrend, maar de komst van de gsm heeft al veel veranderd - verwittig toch maar wanneer je te laat zal zijn.

- Het is de gewoonte elkaar te groeten met een handdruk, ook bij het weggaan. Als je elkaar iets beter kent, wordt er gekust, ook tussen mannen en vrouwen. Er worden twee kussen gegeven, de eerste op de rechterwang.

- In de authentieke Griekse taverna's kan je lekker eten voor weinig geld. Wil je er 's avonds eten, kom je beter niet voor negen uur, want de Grieken dineren erg laat.

- Als je iets als voorgerecht wil eten, kan je dat beter zeggen, anders worden alle gerechten tegelijk op tafel gezet.

- Als je door een Griek uitgenodigd wordt voor een etentje of een drankje, vraag dan vooral niet om de rekening te delen: daarmee breng je hem in verlegenheid.

- Als je een kerk of klooster wil bezoeken, kleed je je best fatsoenlijk: het is onbeleefd om naar binnen te gaan met blote schouders en knieën.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Reizen