Melania Trump recycleert speech Michelle Obama: "Beschuldiging is absurd"

Print

Melania Trump recycleert speech Michelle Obama. Video: Kaltura

Melania Trump, de vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, maakte gisterenavond samen met haar man een show van de Republikeinse conventie. Passages van haar toespraak werden snel vergeleken met de toespraak van first lady Michelle Obama op de Democratische conventie acht jaar geleden. Plagiaat? "Gewoonweg absurd", reageert het campagneteam van Trump.

Gisteren beklom de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump het podium op de Republikeinse conventie om zijn vrouw voor te stellen aan het publiek. Niet veel later hield Melania Trump een toespraak die veel gelijkenissen vertoonde met de speech van first lady Michelle Obama op de Democratische conventie in 2008. 

"Absurd"

In een interview met 'CNN' laat Paul Manafort, de campagnemanager van Trump, weten dat het gaat om een "gekke" beschuldiging. "Het is gewoonweg absurd", reageerde hij. 

Toeval? 

Kort na de toespraak zetten Amerikaanse media de passages tegenover elkaar. Daaruit bleken frappante overeenkomsten. De vrouw van Trump blikt bijvoorbeeld met dezelfde woorden terug op haar jeugd als first lady Michelle Obama. Enkele morele waarden worden ook door haar opgesomd met exact dezelfde woorden als in 2008.

Een van de passages letterlijk herhaald door Melania Trump: "Omdat we willen dat onze kinderen in dit land weten dat de enige limiet aan wat ze kunnen bereiken de kracht van hun dromen is en de bereidheid ervoor te werken."

Zelf geschreven

Een woordvoerder van Trump schuift de schuld naar hun team van speechschrijvers, dat "teveel geleende tekst" gebruikt heeft bij de voorbereiding. Melania liet echter vooraf weten dat ze de speech "met zo weinig mogelijk hulp" had geschreven. "Tijdens het schrijven van haar prachtige speech maakte Melania's speechteam notities van wat haar inspireert, en nam fragmenten op die haar eigen gedachten reflecteerden", aldus de woordvoerder.