© AFP

Turkse ambassade: “Vlaamse regering moet geldstromen Gülen-beweging onderzoeken”

De Turkse ambassade in ons land vindt dat de Vlaamse regering onderzoek moet doen naar de geldstromen bij de Gülen-beweging en verwante organisaties in Vlaanderen. “Dan zal blijken dat zij ‘paravents’ zijn, schermen waarachter de terreurorganisatie schuilgaat”, aldus woordvoerder Veysel Filiz.

dh

“Het is die door Gülen geleide beweging die de poging tot staatsgreep deed vorige vrijdag. Het zijn terroristen, zonder meer, net als IS en de PKK”, zegt de woordvoerder. “Al die zogenaamde socioculturele verenigingen, scholen en ondernemingen vormen een netwerk dat dient om geld in te zamelen voor de beweging. Wie die steunt, steunt rechtstreeks het terrorisme.”

In eigen land ging de Turkse president Erdogan gisteren onverdroten voort met de heksenjacht op Gülen-aanhangers. Ook in ons land tekent zich een steeds diepere kloof af tussen de Turken die pro-Erdogan zijn (de meerderheid) en Gülen-sympatisanten.

Via sociale media of gewoon op straat wordt opgeroepen winkels en bedrijven van Gülen-aanhangers te boycotten. De Limburgse gouverneur Herman Reynders stelde gisteren na crisisoverleg dat het moet ophouden en dat haatzaaiers door de politie zullen worden opgevolgd. In Antwerpen blijft het kalm, maar prominente Gülen­figuren klagen aan dat zij verstoten en bedreigd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER