© REUTERS

Belgische Guantanamo-gevangene krijgt 12 jaar cel voor terrorisme

Soufian Abbar El Houari (46), een voormalige Guantanamo-gevangene, is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en een boete van 18.000 euro.

De man had in Syrië aan het hoofd gestaan van een groep gewapende strijders en had in België Syrië-strijders financieel en materieel gesteund. Samen met zes andere mannen had hij ook een gewelddadige inbraak gepland in Hoboken. Die zes, waaronder Mosa Zemmouri, een andere ex-Guantanamogevangene, kregen celstraffen tot 40 maanden voor bendevorming.

Soufian Abbar El Houari werd in 2003 door de Amerikanen opgepakt in Georgië omdat hij in Tsjetsjenië aan de zijde van radicale moslimrebellen tegen de Russen had gevochten. De man werd overgebracht naar de Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten in het Cubaanse Guantanamo en verbleef daar tot 2008. Daar ontmoette hij ook de Belg Mosa Zemmouri, die in 2001 in Pakistan was opgepakt omdat hij de taliban in Afghanistan zou gesteund hebben.

Filmpjes op YouTube

Na hun vrijlating kwamen beide mannen naar België maar in 2013 vertrok Abbar El Houari naar Syrië. Daar kwam hij aan het hoofd te staan van een ‘katiba’, een groep van een honderdtal gewapende strijders, ook vrouwen en minderjarigen, die aanleunden bij Jabhat al-Nusra. Op verschillende video’s op Youtube is de man te zien terwijl hij die groep toespreekt of het vrijdaggebed leidt.

Abbar El Houari keerde naar België terug maar bleef in contact met moslimterroristen in Syrië en bleef hen steunen. Zo stuurde hij herhaaldelijk materiaal en geld. Het ging daarbij om aanzienlijke geldsommen, minstens in één geval zelfs om 50.000 euro. De man steunde ook vertrekkende Syrië-strijders financieel en hielp hen onder meer aan valse papieren.

Bejaarde vrouw

Hoe Abbar El Houari aan dat geld kwam, is niet meteen duidelijk. Maar duidelijk is wel dat de man ook banden had met het gewone criminele milieu. Via die weg was hij betrokken bij de voorbereiding van een inbraak bij een bejaarde dame in La Louvière. Die inbraak mislukte en de daders werden opgepakt, maar intussen was Abbar El Houari al een andere inbraak aan het voorbereiden bij een welgestelde Turkse familie in Hoboken. In de nacht van 21 op 22 juli 2015 werd Abbar El Houari echter opgepakt, toen hij met drie kompanen op het punt stond de inbraak te plegen. Ook Mosa Zemmouri, die de nodige informatie over het doelwit zou verschaft hebben werd in de uren nadien gearresteerd, net als de andere bendeleden.

Maandag veroordeelde de rechtbank Soufian Abbar El Houari tot 12 jaar cel en een geldboete van 18.000 euro. De man die hem geholpen had geld in te zamelen voor de gewapende strijd in Syrië, kreeg een celstraf van 2 jaar met uitstel en een boete van 3.000, waarvan twee derden met uitstel. Mosa Zemmouri kreeg 40 maanden cel met uitstel en een geldboete van 1.200 euro, waarvan de helft met uitstel. Vijf andere verdachten die ook betrokken waren bij de overval, waarbij de drie mannen die samen met Abbar waren opgepakt in Hoboken, kregen celstraffen van 18 tot 40 maanden cel en een boete van 1.200 euro, al kregen sommigen uitstel voor de celstraf en een deel van de boete.

Een negende man werd tenslotte volledig vrijgesproken.

Vastgoed

Jobs in de regio