Erdogan zet deur open voor debat over herinvoering doodstraf

Foto: EPA

Erdogan zet deur open voor debat over herinvoering doodstraf

Print

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat het parlement moet kunnen debatteren over de toepassing van de doodstraf na de mislukte staatsgreep van vrijdagnacht. “Het is het recht in een democratisch land dat elke vraag bekeken en bediscussieerd wordt”, zei hij na oproepen van aanhangers in Istanboel.

Om het debat over de doodstraf te kunnen voeren “is geen toestemming vereist van waar dan ook”, merkte Erdogan nog op, enkele uren nadat mensenrechtenorganisatie Amnesty International nog had gewaarschuwd tegen de invoering van de doodstraf na de mislukte coup.

Ook de Turkse premier Binali Yilderim heeft al gezegd dat er hard zal worden opgetreden tegen de schuldigen en ook hij gaf aan dat er zal bekeken worden of de doodstraf opnieuw kan worden ingevoerd voor dit soort misdrijven.

“Respecteer regels van rechtsstaat”

De Amerikaanse president Barack Obama roept alle partijen in Turkije op “te handelen met respect voor de rechtsstaat”. Eerder had ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel Turkije al opgeroepen “de regels van de rechtsstaat” te respecteren bij het berechten van de militairen die vrijdagnacht een staatsgreep wilden plegen.

“De president en zijn ploeg betreuren de verloren mensenlevens en onderstrepen het cruciale belang dat alle partijen in Turkije met respect voor de rechtsstaat handelen en elke actie vermijden die zou kunnen leiden tot nieuw geweld of instabiliteit”, klinkt het in een persbericht van het Witte Huis.

“Bloedvergieten moet nu stoppen”

Eerder had Obama al zijn uitdrukkelijke steun uitgesproken voor de democratisch verkozen regering van NAVO-bondgenoot Turkije.

“Het is tragisch dat zoveel mensen hun leven hebben gelaten. De bloedvergieten in Turkije moeten nu stoppen”, zei Merkel eerder al op een persconferentie in Berlijn. “Het is en zal altijd het recht zijn van mensen om hun leiders te kiezen via vrije verkiezingen. Tanks in de straten en luchtaanvallen tegen eigen mensen zijn onaanvaardbaar.”

Niettemin zal Ankara zich nu ook moeten bewijzen. “De berechting van de verantwoordelijken van de tragische evenementen van afgelopen nacht moet gebeuren volgens de regels van de rechtsstaat”, zei Merkel, voor wie het de voorbije maanden steeds diplomatiek koorddansen was tijdens haar contacten met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Nu in het nieuws