Steeds meer Belgen met 0% rente op woonlening

Foto: BELGA

Duizenden Belgen verdienen zelfs geld aan hypothecair krediet

Steeds meer Belgen met 0% rente op woonlening

Print

De rentevoeten zijn de jongste maanden zo diep gezakt dat duizenden Belgen geen euro intrest meer betalen op hun woonlening. Almaar meer huizenkopers moeten zelfs een deel van hun kapitaal niet aflossen: zij kozen ooit voor een variabele lening, die nu wel heel sterk in hun voordeel uitvalt.

Wie zijn huis afbetaalt met een variabele woonlening ziet zijn maandaflossingen naar een absoluut dieptepunt zakken. “De intrest op zo’n variabele lening stijgt en daalt met de rente die de Belgische staat op haar leningen betaalt”, zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be. “Die rentevoeten zijn al een tijdje negatief, en gaan zelfs almaar dieper in de min. Door het referendum over de Brexit zijn ze nog verder gezakt. Wie nu zijn lening moet laten aanpassen, ziet zijn aflossing naar een ongezien dieptepunt zakken.”

Oudere leningen

Bij een aantal banken zijn er zelfs klanten die helemaal geen intrest meer betalen. Zowel bij BNP Paribas Fortis als bij KBC gaat het om enkele duizenden. Bij Belfius is het slechts een klein aantal. ING weigert commentaar. Volgens KBC gaat het vooral om leningen die een twintigtal jaren geleden afgesloten zijn, en nu naar nul zakten. “In verhouding met ons grote aantal leningen, gaat het slechts om een miniem percentage”, beklemtoont Hilde Junius van Immotheker. De bank ziet de aantallen wel toenemen door de dalende rentevoeten.

Maar sommige huizenkopers komen nog beter uit dan met een nulrente: bij almaar meer leningen moeten de banken toestaan dat er sprake is van negatieve rente. Dat betekent niet dat de bank geld terugstort, wel dat de aflossing lager wordt, doordat een deel van het kapitaal niet terugbetaald wordt, zegt Johan Romain van Immotheker.

“Tot 2012 waren er banken die leningen met variabele rente hadden die onbegrensd konden dalen. Niemand dacht er toen aan dat de rente zo diep kon zakken. Maar ondertussen weten de banken beter, en zetten ze duidelijke beperkingen daarop. Nieuwe leningen gaan daardoor niet zo diep kunnen gaan”, aldus Romain.

.

Nu in het nieuws