© BELGA

Zoektocht naar overnemer voor VLM Airlines leidt voorlopig tot niets

De failliet verklaarde Vlaamse luchtvaartmaatschappij VLM Airlines staat na bijna drie weken nog steeds niet dicht bij een doorstart. Curator Frans De Roy verblijft momenteel in het buitenland voor gesprekken met potentiële overnemers, maar dat heeft nog niet tot een doorbraak geleid. De Roy doet daarom een oproep aan Vlaamse investeerders om in de bres te springen.

“Het moment is gekomen voor kapitaalkrachtige Vlamingen met een affiniteit met de luchthaven van Deurne om samen te zitten en geld op tafel te leggen om een doorstart mogelijk te maken”, vindt hij. “De knowhow, de vliegtuigen en de lijnen zijn er, dus het moet mogelijk zijn om met een vijftigtal personeelsleden opnieuw te beginnen.”

Sinds Freddy Van Gaever, de oorspronkelijke oprichter van VLM, bijna twee weken geleden aankondigde niet te zullen doorzetten met zijn plannen voor een doorstart, onder meer omdat hij niet bereid was een gedetailleerd businessplan op te stellen voor het Bestuur der Luchtvaart (FOD Mobiliteit), bleef het akelig stil rond de luchtvaartmaatschappij.

“Onbegrijpelijk”

“Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat er in Vlaanderen niemand opstaat en een inspanning levert”, vindt curator De Roy. “De luchthaven van Deurne is een heel interessant gegeven en de vluchten naar bijvoorbeeld Hamburg en Londen kunnen opnieuw een succes worden. VLM is failliet gegaan door mismanagement en verkeerde strategische beslissingen.”

De Roy hoopt eind volgende week duidelijkheid te hebben over het lot van VLM en de 160 (inmiddels ontslagen) personeelsleden. Een verkoop van de zes Fokker-toestellen van VLM zonder garantie voor een deel van de werkgelegenheid ziet hij naar eigen zeggen slechts als “allerlaatste optie”.