© bhul, rr

Ex-manager die portier neerstak, had het gemunt op zaakvoerders The Villa

Politie en parket zijn op zoek naar Ilyas Z. (27), gangster en voormalige portier van nachtclub The Villa. Zondag trok hij naar zijn voormalige werkgever en stak de 38-jarige hoofdportier neer.

Joris VAN DER AA

Ilyas Z. (27) maakt het Antwerpse nachtleven al meer dan tien jaar onveilig. Hij was nog maar achttien jaar oud toen hij zelf werd neergeschoten bij een vechtpartij aan de deur van een nachtclub in de Anneessenstraat. Een portier van de club opende het vuur en Z. kreeg een kogel in de rug. De jongste jaren dook zijn naam vooral op als dader van geweldplegingen. Zo was hij in 2014 betrokken bij een zware vechtpartij aan The Villa, waar hij toen baas was van de buitenwippers die instonden voor de veiligheid in de nachtclub.

Ruzie met de ‘Turtles’

Ilyas Z. was diezelfde periode in 2014 ook betrokken bij een schietpartij aan de Roxy, een concurrerende nachtclub op het Eilandje. Z. kreeg het naar eigen zeggen aan de stok met een aantal leden van de beruchte ‘Turtles’ uit Borgerhout. Hij beweerde tegenover de rechter dat hij een wapen had gekocht omdat hij bang was voor hen. De rechtbank dacht er anders over en veroordeelde Z., die ondertussen ook in de roddelpers was opgedoken als het nieuwe vriendje van Suzy Bru (de ex van de bekende chef-kok Wout Bru) tot dertig maanden cel. In een ander proces kreeg hij nog eens vijf maanden extra.

De gebeurtenissen van 2014 liggen wellicht mee aan de basis van de feiten van zondagochtend. Ilyas Z. werkte twee jaar lang voor The Villa, maar na de incidenten van 2014 werd hij door club de laan uit gestuurd. De zaakvoerders trokken een nieuwe securityfirma met andere portiers aan en dat zat Ilyas Z. blijkbaar niet helemaal lekker.

Rekening te vereffenen

“De verdachte kwam zondagmorgen rond 3u naar The Villa in het gezelschap van een aantal andere mannen”, zegt Ken Witpas, woordvoerder van het parket van Antwerpen. “Omdat de portiers hem de toegang tot de zaak weigerden, is er een vechtpartij ontstaan. De hoofdportier, een 48-jarige Nederlander, heeft een aantal messteken in het lichaam gekregen. Hij is onder begeleiding van een MUG overgebracht naar het Stuivenbergziekenhuis. De verdachte die door de getuigen werd aangewezen als dader, wordt opgespoord.”

De zaakvoerders van The Villa verklaarden dat Ilyas Z. het eigenlijk op hen had gemunt, omdat hij nog een rekening te vereffenen zou hebben nadat ze een ander beveiligingsbedrijf hadden ingehuurd.

Dat Ilyas Z. nog steeds vrij kan rondlopen, is het gevolg van het feit dat hij beroep heeft aangetekend tegen zijn veroordeling. Zijn advocaat Mounir Souidi wil geen commentaar kwijt over de steekpartij. “Ik heb mijn cliënt nog niet kunnen spreken.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio