De Wever: “Steden moeten eigen wetgeving krijgen”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) pleit voor specifieke wetgeving op maat van steden, zodat lokale besturen de nodige flexibiliteit krijgen om stedelijke uitdagingen aan te pakken. Nu botsen die vaak op te strikte regels van hogere overheden.

svw

De Wever neemt samen met 110 burgemeester van steden wereldwijd deel aan de World Cities Summit in Singapore. Samen zoeken ze oplossingen voor de uitdagingen op vlak van leefbaarheid, innovatie, klimaatverandering en duurzaamheid. De Wever pleitte daar voor stedelijke ­wetgeving.

“Voor vele oplossingen die steden kunnen bieden om de levenskwaliteit van inwoners te verbeteren, is meer vrijheid nodig,” zegt De Wever. “In het streven naar goedkopere, snellere, betere en meer transparante stedelijke dienstverlening via technologie botsen we vaak met de Vlaamse en federale regels. En – nog erger – stedelijke innovatie wordt soms onmogelijk gemaakt door hogere regelgeving. Ik denk daarbij aan de moeilijkheden bij de uitrol van de lage-emissiezone door privacyregels."

"Of aan regels die beletten om administratieve handelingen volledig te digitaliseren. Zo is het technologisch bijvoorbeeld mogelijk dat een arts of vroedvrouw via een app op de smartphone een geboorte kan aangeven. Alleen mag dat op dit moment niet, omdat de wetgeving stelt dat ouders dat fysiek moeten doen. Hetzelfde met het aanvragen van paspoorten. Ook daarvoor moeten mensen nog onnodig naar het ­loket komen.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio