Vermassen: “Mijn hoofd moet eraf. Daar wacht Vlaanderen op”

Foto: BELGA

Vermassen: “Mijn hoofd moet eraf. Daar wacht Vlaanderen op”

Print

Strafpleiter Jef Vermassen gaat in een interview met De Zondag de confrontatie aan met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Door de afschaffing van assisen heb ik 28 moorden en moordpogingen die behandeld moeten worden. En dat komt dan van een minister die advocaat is.” Op de vraag of hij nog wakker ligt van kritiek, antwoordt Vermassen: “Zelden, tenzij ze onrechtvaardig is.”

“Vakantie? Zit er niet in deze zomer. We gaan wel naar Madeira en Gran Canaria, maar ik ben genoodzaakt mijn dossiers mee te nemen. Omdat men van assisen af wou, heeft men maandenlang alle moordzaken laten liggen tot de nieuwe wet van kracht ging. Daarna waren die dossiers voer voor beroepsrechters”, zegt de 69-jarige advocaat. “Dat betekent dat je als advocaat je zaken niet meer kunt plannen zoals bij Assisen en dat je op korte tijd je standpunten voor veel zaken samen moet maken. Dat zorgt voor overbelasting van de strafpleiters.”

“Ik had me net voorgenomen het iets rustiger aan te doen, maar het is nog nooit zo druk geweest. Ik heb 28 moorden en moordpogingen die behandeld moeten worden. (...) En dat komt dan van een minister die advocaat is.”

‘Laffe mentaliteit’

Op de vraag of Vermassen zelf nog wakker ligt van kritiek, antwoordt hij: “Ik lig daar zelden wakker van, tenzij ze onrechtvaardig is. Zoals na de parachutemoord. De hele rechtszaal was overtuigd van haar schuld (Els Clottemans, red.). Zelfs de voorzitter, een eindeloos rechtschapen man. Maar alle haat is daarna mijn richting uitgewaaid. Ik zou een onschuldig iemand de bak ingedraaid hebben.”

“Vlaanderen kent een laffe mentaliteit. Als je hoofd boven het maaiveld uitkomt, moet het eraf. Dus het mijne moet eraf. Daar wacht Vlaanderen op. Ook mijn kinderen voelen die haat. Toen ik na die zaak thuiskwam, zat mijn dochter Yasmine te wenen. Haar computer was gehackt, en er verscheen een penis op haar scherm. Dat is traumatisch, hè. Dáár lig ik wakker van.”

‘Boos en triest’

Na al die jaren en al die moorden heeft Vermassen nog weinig vertrouwen in de mens. “Ik moet elke dag vechten tegen cynisme”, zegt hij. “Ik wil niet negatief worden, maar het is moeilijk. Ik heb tien jaar kindsoldaten begeleid in Oeganda. Wat ik daar gezien heb, een psychopaat als Joseph Kony, die ontvoerde kinderen verplicht om oren af te hakken van andere mensen, of om hen gruwelijk te vermoorden, dat is vreselijk. En de wereld kijkt toe, en doet niets. Ook Obama niet, van wie ik nochtans grote fan ben. Dat maakt me zeer boos, ontgoocheld en triest. Uit die verontwaardiging haal ik wel de kracht om zelf iets te doen.”

Nu in het nieuws