© Photo News

N-VA hekelt ‘cordon Bruxellois’: “PS beslist bij de gratie van Allah wie beslissingen mag nemen”

Vlaams N-VA-parlementslid voor Brussel Karl Vanlouwe is niet te spreken over de lobbygroep voor Brussel die PS-kopstuk Laurette Onkelinx in het leven heeft geroepen. Volgens De Tijd gaat het om een “parallel politiek beslissingsniveau waar alle partijen - behalve de N-VA en Vlaams Belang - mee rond tafel zitten om te beslissen over belangrijke dossiers voor Brussel”. Dergelijke lobbygroep houdt volgens hem geen rekening met het verkiezingsresultaat.

Vanlouwe noemt dit een verregaand initiatief: “Blijkbaar houden de PS en mevrouw Onkelinx niet graag rekening met de wil van de kiezer. Een parallel beslissingsniveau oprichten om belangrijke dossiers voor Brussel te bespreken, is weinig transparant en manifest ondemocratisch. Wanneer ze dan nog zelf beslist wie aanwezig mag zijn en wie niet, met uitsluiting van N-VA als grootste partij van het land, beslist zij bij de gratie Gods of in haar geval de gratie van Allah, wie beslissingen mag nemen. Op die manier voert zij een cordon sanitair of eerder een cordon Bruxellois, zonder rekening te houden met de wil van de kiezer. Blijkbaar verkiest de PS achterkamerpolitiek met alle traditionele partijen en misschien zelfs met de extreemlinkse PTB.”

In de omgeving van Laurette Onkelinx wijst men erop dat ervoor gekozen is om de groep samen te stellen met alle partijen die deel uitmaken van de Brusselse regering of een Brussels schepencollege. De link met het federale wordt gelegd via Didier Reynders (MR), bevoegd voor Beliris. Als de N-VA lid wordt van de Brusselse regering of in het schepencollege van een Brusselse gemeente stapt, zal de partij uitgenodigd worden. Dezelfde redenering geldt overigens ook voor de PVDA, die evenmin uitgenodigd werd, luidt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER