Israël zet licht op groen voor honderden nieuwe woningen in Joodse nederzettingen

Foto: AFP

Israël zet licht op groen voor honderden nieuwe woningen in Joodse nederzettingen

Print

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het licht op groen gezet voor de bouw van honderden nieuwe woningen in de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. Dat hebben Israëlische functionarissen bevestigd, aldus persagentschap Associated Press. De Verenigde Staten veroordelen het project scherp.

De overheid verklaarde dat de bouw van de nieuwe woningen een antwoord is op een reeks dodelijke aanvallen door Palestijnen tegen inwoners van de Joodse nederzettingen. Daarbij vielen sinds september meer dan 30 doden aan Israëlische kant en 200 aan Palestijnse kant, volgens Israël voornamelijk aanvallers. De Palestijnen beschouwen de nederzettingen en de uitbreiding ervan als het grootste obstakel voor het geblokkeerde vredesproces.

Het bouwproject voorziet 560 nieuwe woningen in Maale Adumim, net buiten Jeruzalem, en bijna 200 in de stad zelf. Volgens het plan zullen ook 600 woningen gebouwd worden in een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem, aldus een functionaris, die volgens AP anoniem wil blijven omdat hij niet over het project mag praten met de pers.

“Contraproductief voor vrede”

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem tijdens de oorlog van 1967. Het grootste deel van de internationale gemeenschap veroordeelt de bouw van nieuwe nederzettingen in deze gebieden, waar de Palestijnen hopen een onafhankelijke staat op te richten. Vandaag wonen in de nederzettingen zowat 570.000 kolonisten.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei dinsdag dat de bouwplannen van Israël “terecht vragen oproepen” over de intenties van het land op lange termijn. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken John Kirby verklaarde dan weer dat de plannen van de Israëlische overheid “de vooruitzichten voor een tweestatenoplossing fundamenteel ondermijnen’ en ‘contraproductief zijn voor de vrede in het algemeen”.

Nu in het nieuws