Alles wat je moet weten over de Tall Ships Races in Antwerpen

Foto: VUM

Alles wat je moet weten over de Tall Ships Races in Antwerpen

Print

Van donderdag 7 tot zondag 10 juli glijden prachtige schepen uit de hele wereld Antwerpen binnen. De Tall Ships Races, die Antwerpen al voor de zesde keer bezoeken, trakteren ’t Stad op een maritieme ambiance met een parade van mariniers, feestjes en bezoeken aan boord. Maak je klaar voor een lang weekend met wind in de zeilen. Dit is wat je moet weten.

Wat is het? De Tall Ships Races zijn een wedstrijd voor zeilschepen van de internationale organisatie Sail Training International . De deelnemende zeilschepen worden bemand door jonge gelegenheidsmatrozen - of trainees - die de competitie zien als een internationale levenservaring en zich engageren voor een sterk gestructureerd leven aan boord. De wedstrijd 2016 begint in Antwerpen, daarna varen de schepen naar Lissabon, Cadiz en La Coruna. In elke stad is de doortocht van de trainingsschepen een groot feest. De echte blikvangers zijn natuurlijk de drie- en viermasters, ‘de kathedralen van de zee’!

Alles wat je moet weten over de Tall Ships Races in Antwerpen
Foto: AFP

Locatie? De schepen zullen, druppelsgewijs vanaf woensdagavond, aanmeren aan de Scheldekaaien, het Kattendijkdok en de dokken rond het MAS. Daar worden ze ondergebracht in vijf ‘oceanen’, zones met een aparte kleur en apart programma, om alles overzichtelijk te houden. Bekijk hier de zones en wat er te zien/beleven is . De groene oceaan strekt zich uit over het Steenplein, de gele langs het Noorderterras, de paarse aan de Rijnkaai, de rode rondom het MAS en de blauwe oceaan aan het Kattendijkdok.

Aan boord? Wie het evenement bezoekt, kan aan boord van de Tall Ships, en dat is een prachtige belevenis. Dat kan donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 18u en is gratis. Mogelijk is het aanschuiven om te beletten dat te veel mensen tegelijkertijd aan boord van de schepen gaan. De Tall Ships fungeren buiten deze ‘open dek’-momenten ook als locatie voor feestelijkheden en privé-ontvangsten.Dat brengt sfeer en gezelligheid, maar helaas, het is niet mogelijk bij elk feestje meteen ook aan boord te wippen.

Alles wat je moet weten over de Tall Ships Races in Antwerpen
Foto: VUM

Welke schepen liggen er? De grote blikvangers zijn drie- en viermasters als de Simon Bolivar, Gulden Leeuw, Dar Mlodziezy, Christian Radich en Kruzenshtern, elk met een bijzondere geschiedenis. Ze hebben vaak een militaire oorsprong, en/of horen bij de maritieme opleiding in een van de deelnemende landen. De grootste, de Russische Sedov met totale lengte van 118 meter, komt uiteindelijk toch niet. In totaal liggen er 45 schepen, uiteraard niet allemaal typische Tall Ships. Sommige zijn ook grotere zeiljachten. Ontdek hier welke schepen waar liggen aan de Kaaien of op het Eilandje

Randanimatie? Er is een uitgebreid randprogramma uitgewerkt. Traditie tijdens de Tall Ships is dat de trainees en hun officieren opstappen in een crew parade - vrijdag 8 juli om 18.15u. Donderdag is er voor de opening een voor iedereen toegankelijke ‘Apér’eau’, en verder zijn er concerten in de feestzone, tentoonstellingen en marktjes in de omgeving, en een dansnamiddag. Een absoluut hoogtepunt moet zaterdag om 22.30u het vuurwerk op de Schelde worden. Bekijk hier een volledig overzicht van de randanimatie .

Alles wat je moet weten over de Tall Ships Races in Antwerpen
Foto: VUM

Mobiliteit? Groot evenement in Antwerpen? Dat betekent best niet met de auto komen, natuurlijk. Het openbaar vervoer doet zijn best om iedereen aan de feestzone af te zetten: tram 3. 5, 9 en 15 houden halt aan de Groenplaats en dat is maar een klein eindje lopen van de Kaaien. Het MAS ligt iets verderop, en dan zit je al midden in de feestzone. Bekijk hier het volledige bereikbaarheidsplan , met ook aandacht voor de trein en de fietsparkeerplaatsen. Een absolute primeur is de waterbus. Die brengt je vanuit Hemiksem of Hoboken tot in het hartje van de actie en is een soort pendelbus op het water, met een capaciteit van 130 personen. Heen en weer kost dat 2 euro, maar je moet reserveren. Bekijk hier het precieze traject van de waterbus .

Afscheid? Met de ‘Parade of Sail’ nemen de Tall Ships afscheid van de stad, en misschien is dat wel het hoogtepunt van de hele vierdaagse. Kort na elkaar komen dan alle schepen in beweging en vormen ze een prachtige stoet varende blikvangers, richting Noordzee. Die parade op het water vindt plaats zondag 10 juli, vanaf 14u, en kan langs het hele traject Antwerpen - Vlissingen bewonderd worden. Lillo, het Sint-Annastrand en het Antwerpse Noordkasteel zijn de mooiste plekjes om dit te beleven. Opgelet: ook daar zal het druk zijn!

Druk? Ja, het wordt druk. Afhankelijk van de weersomstandigheden verwachten de organisatoren tot 650.000 dagjesmensen. Voordeel is dat het evenement zich over een enorme oppervlakte uitstrekt en je altijd wel een romantisch plekje vindt met een bijzonder uitzicht. Genieten maar!