VIDEO. Kamikaze liquideert agent die vraagt waarom hij regenjas aan heeft in zomer

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de aanslag in Istanbul dinsdagavond. Daarop is te zien hoe een agent in burger een verdachte man opmerkt aan de liften. Maar zodra hij de man vraagt waarom hij een regenjas draagt in de zomer, wordt de agent koelbloedig neergeschoten. Als de schutter ziet dat hij niet dood is, vuurt hij nog een paar keer van dichtbij voor hij in de lift stapt.

kidr

Veiligheidsagenten hadden de terroristen in de gaten gekregen in de luchthaven Ataturk in Istanbul. Omdat ze verdacht warm gekleed waren, besloten de agenten om hen te controleren. Zo moesten de terroristen vroeger in actie komen dan ze gewild hadden.

De Turkse overheid heeft nieuwe beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe de drie terroristen samen lachend aan de luchthaven aankomen. Daarna verspreiden ze zich, en krijgen twee veiligheidsagenten een van hen in de gaten. De Turkse krant Hurriyet kon de conversatie nalezen die de agenten via berichten uitwisselden. “Hij loopt in dit weer rond met een regenjas. Makker, het ziet er een dief uit, zullen we hem volgen?” Zijn collega moedigt hem aan om dat te doen, terwijl hij versterking oproept. Wat er daarna gebeurt zien we op veiligheidsbeelden die de overheid vrijgaf.

De agent spreekt de terrorist aan bij de liften. Die tast naar zijn binnenzak als hij identiteitspapieren neemt, maar haalt dan een wapen boven en schiet op de agent.

De man valt kronkelend van de pijn op de grond, waarna de terrorist zich omdraait en nog drie keer schiet.

Daarna is de terrorist naar beneden gelopen, en heeft hij zichzelf opgeblazen tussen de wachtende taxi’s aan de aankomsthal. De twee anderen maakten van de chaos gebruik om verder in het luchthavengebouw binnen te dringen. Ze beginnen rond te schieten, tot een agent boven aan de roltrappen de tweede terrorist neerschiet, waarna die zichzelf opblaast. De derde terrorist wordt beneden tegengehouden door douanier Umut Sakaroglu en blaast zichzelf op.

43 doden

Intussen staat de dodental van de aanslag al op 43. “Van de 43 mensen die het leven hebben verloren bij de aanval, zijn er 19 buitenlanders”, zo deelde de minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala donderdag nog mee aan het parlement. Daarvoor was er sprake van 42 doden, onder wie zeker 13 buitenlanders. “Bij deze telling werden de drie kamikazes niet meegerekend”, aldus nog Efkan Ala. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen weet van Belgische slachtoffers.

Identiteit daders

De minister bevestigde ook dat in het onderzoek naar de aanslagen dertien mensen werden opgepakt. Vier van de verdachten zouden volgens hem niet de Turkse nationaliteit hebben.

De minister verklaarde in het parlement ook dat van slechts één dader de identiteit en nationaliteit bekend is. Een regeringsambtenaar had eerder op de dag nochtans verklaard dat de drie zelfmoordterroristen afkomstig waren uit Oezbekistan, Kirgizië en Rusland.

Hoewel alle tekenen in de richting van Islamitische Staat wijzen, heeft de terreurgroep de aanslag van dinsdagavond (nog) niet opgeëist . Eerdere aanslagen van ISIS in de Turkije werden echter ook nooit officieel opgeëist, mogelijk een bewuste strategie om de bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten te destabiliseren.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio