Zoveel ton coke werd in 2015 onderschept in Antwerpse haven

Print

Foto: PETER MAENHOUDT

De opsporingsbrigade van de douane heeft in 2015 maar liefst 15,7 ton cocaïne onderschept in de Antwerpse haven. Dat is meer dan ze in 2013 en 2014 samen kon onderscheppen.

Slechts 200 kilogram van alle cocaïne die de opsporingsdienst van de douane in 2015 onderschepte, werd niet in de haven van Antwerpen aangetroffen. Maar liefst 15,7 ton van het witte poeder werd uit containers in de haven gevist. Drugs met een straatwaarde van om en bij de 785 miljoen euro. De overige 200 kilo’s kwamen vooral binnen via de luchthaven van Zaventem, waar wekelijks wel koeriers betrapt worden. “Het gaat daar natuurlijk om kleinere hoeveelheden”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. Die komen binnen met passagiers vanuit Zuid- en Midden-Amerika, voornamelijk via de vluchten vanuit het Dominicaanse Punta Cana.

Schommelt elk jaar

De vangst van 2015 is groter dan in die van 2013 en 2014 bij elkaar. Het recordjaar 2012 blijft nog onovertroffen, toen werd zo’n 17,5 ton onderschept. “De vangsten fluctueren elk jaar”, zegt Adyns. “Of dat aan efficiëntere controles ligt of aan het feit dat er meer ingevoerd wordt, is moeilijk te zeggen.” Wel is het zo dat het bij de meeste onderscheppingen al snel over enkele honderden kilo’s gaat. Een paar extra vangsten kunnen dus al snel een groot verschil maken.

In fruit, banden en auto’s

Met haar scanners en door het analyseren van manifesten (goederenlijsten) slaagt de douane erin om geregeld honderden kilo’s te vinden. “Die zitten nooit los in een container”, aldus Adyns. “Ze zitten verstopt in fruit, autobanden of auto’s. Kleinere hoeveelheden staan klaar in sporttassen achter de deur van de container.”

In 2014 nam de douane in Antwerpen een nieuwe mobiele scanner – de zogenaamde backscatter – in gebruikt. “In 2016 krijgen de vaste scanners op de linker- en rechteroever een upgrade”, legt Adyns uit. “Zij zijn nu verouderd.”

Zeggen dat het onderscheppen van drugs dé absolute prioriteit is voor de douane, zou fout zijn. “Het is een van onze prioriteiten”, zegt Adyns. “Naast namaak, illegale sigaretten, wapens, smokkelwaar, enzovoort.”