© rr

Terroristen werden betrapt door te warme kledij

Veiligheidsagenten hadden de terroristen maandag in de gaten gekregen in de luchthaven Ataturk in Istanbul. Omdat ze verdacht warm gekleed waren, besloten de agenten om hen te controleren. Zo moesten de terroristen vroeger in actie komen dan ze gewild hadden.

De Turkse overheid heeft nieuwe beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe de drie terroristen samen lachend aan de luchthaven aankomen. Daarna verspreiden ze zich, en krijgen twee veiligheidsagenten een van hen in de gaten. De Turkse krant Hurriyet kon de conversatie nalezen die de agenten via berichten uitwisselden. "Hij loopt in dit weer rond met een regenjas. Makker, het ziet er een dief uit, zullen we hem volgen?" Zijn collega moedigt hem aan om dat te doen, terwijl hij versterking oproept. Wat er daarna gebeurt zien we op veiligheidsbeelden die de overheid vrijgaf.

De agent spreekt de terrorist aan bij de liften. Die tast naar zijn binnenzak als hij identiteitspapieren neemt, maar haalt dan een wapen boven en schiet op de agent.

De man valt kronkelend van de pijn op de grond, waarna de terrorist zich omdraait en nog drie keer schiet.

Daarna is de terrorist naar beneden gelopen, en heeft hij zichzelf opgeblazen tussen de wachtende taxi's aan de aankomsthal. De twee anderen maakten van de chaos gebruik om verder in het luchthavengebouw binnen te dringen. Ze beginnen rond te schieten, tot een agent boven aan de roltrappen de tweede terrorist neerschiet, waarna die zichzelf opblaast.

De derde terrorist wordt beneden tegengehouden door douanier Umut Sakaroglu en blaast zichzelf op.

Afkomstig uit Rusland

Volgens de Turkse ambtenaar waren de drie daders afkomstig uit Oezbekistan, Kirgizië en Rusland. Het Turkse nieuwsagentschap Dogan preciseert bovendien dat die derde dader uit Dagestan kwam, een autonome republiek in het zuiden van Rusland. Daarmee zouden alle daders stammen uit een gewezen Sovjet-regio met een bevolking die hoofdzakelijk uit moslims bestaat.

De regering in Moskou kan voorlopig niet bevestigen dat een van haar burgers bij de aanslag betrokken was. "We hebben geen informatie over de mogelijke deelname van een Russische staatsburger", zo verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov aan het agentschap Interfax. Eerder had de krant Hurriyet nog geschreven dat een van de zelfmoordterroristen afkomstig was Tsjetsjenië, een Russische republiek uit dezelfde regio.Dinsdagavond hadden drie zelfmoordterroristen een aanslag gepleegd op de de luchthaven Atatürk in Istanboel. Ze sleurden 42 mensen mee de dood in. Daarnaast raakten ook 239 mensen gewond. De regering heeft de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) als vermoedelijke dader van de aanslag aangewezen. IS is erin geslaagd heel wat geradicaliseerden uit Centraal-Azië te rekruteren.

Arrestaties

Inmiddels werden ook dertien verdachten opgepakt voor de terreuraanslag, onder wie tien Turken en drie mannen van andere nationaliteiten. De politie was binnengevallen op zestien verschillende adressen in Istanboel, zo laat het agentschap nog weten.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio