© *

Zo vermijd je vervelende situaties in Italië

'Doe zoals de locals' is een veelgehoord advies als je op vakantie gaat. Maar als je graag vrienden maakt op vakantie, kan het helpen om al een beetje voorbereid te zijn.Wij vroegen Kevin Strubbe, etiquettespecialist en auteur van 'Etiquette in het buitenland' naar de meest voorkomende eigenaardigheidjes in de populairste vakantielanden. Aflevering twee: Italië, waar schone schijn belangrijk is en de telefoon altijd opgenomen wordt.

tebt01

· Italianen zijn spontaan en raken elkaar makkelijk aan. Familie en vrienden geven twee kussen, één op elke wang, in sommige regio's zijn het er drie. Als je iemand voor het eerst ontmoet, geef je een hand, maar als je aan vrienden van vrienden wordt voorgesteld, kan het zijn dat je ook een paar vluchtige kussen krijgt.

· Zelfs al spreek je geen Italiaans, een 'molto lieto' (aangename kennismaking) komt altijd sympathiek over als je nieuwe mensen leert kennen.

· In Italië draait veel om uiterlijk: hoe weinig ze ook mogen hebben, Italianen zullen altijd hun best doen om perfect gekleed voor de dag te komen. Dat is hun trots en ze appreciëren het ook als je zelf moeite doet.

· Italianen zijn heel temperamentvol, als ze spreken is het vaak met veel lawaai en intonatie. Maar ze houden er niet van als je je zelfbeheersing verliest en bijvoorbeeld kwaad wordt, dan is de sfeer plots weg.

· In het zuiden van Italië zijn ze niet heel punctueel en komt men vaak te laat op afspraken, terwijl ze dat in het noorden wel belangrijk vinden.

· In sommige koffiebars bestel je eerst een koffie en reken je meteen af, om daarna je koffie te halen met de rekening. In andere koffiebars reken je pas na de koffie af – kijk eerst even om je heen om te kijken wat gebruikelijk is.

· Italianen zijn vergroeid met hun telefoon en ze bellen altijd en overal. Die telefoon is ook een statussymbool. Wees dus niet beledigd als een Italiaan zijn telefoon opneemt midden in een gesprek, zij vinden het ook niet raar als jij dat zou doen.

· In Italië kan je heerlijk lunchen en dineren, maar in de meeste restaurants verwacht men dat je meer bestelt dan alleen een pasta of een pizza. In volgorde: antipasti (vleeswaren, groenten, zeevruchten, …), I primi (risotto of pasta), I secondi (vlees of vis), Dolci (dessert) en een koffie.

· Pasta eet je alleen met een lepel en een vork, nooit met een mes. Italianen eten spaghetti zelfs met enkel een vork.

· Strooi niet zomaar kaas over je gerecht voor je het geproefd hebt. Bij pasta met vis hoort geen kaas.

· Het is niet ongebruikelijk dat in Italië een 'coperto' wordt aangerekend, een vast bedrag voor brood, bestek, tafellinnen en servet.

· Het rijgedrag van de Italianen is niet bepaald voorbeeldig. Ze zijn brutaal en toeteren veel. Op de snelwegen rijden ze erg hard – als je dit niet wil doen, blijf dan zeker niet op het linkervak rijden.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Reizen