© *

Zo vermijd je vervelende situaties in Frankrijk

'Doe zoals de locals' is een veelgehoord advies als je op vakantie gaat. Maar als je graag vrienden maakt op vakantie, kan het helpen om voorbereid te zijn. Wij vroegen Kevin Strubbe, etiquettespecialist en auteur van 'Etiquette in het buitenland' naar de meest voorkomende eigenaardigheidjes in de populairste vakantielanden. Aflevering één: Frankrijk, waar één koffie vele prijzen heeft en wijn kiezen een kunst is.

tib

- Wil je een goede start maken, begroet mensen dan met 'bonjour madame' of 'bonjour monsieur' en niet enkel met 'bonjour'. Idem bij het weggaan: 'au revoir madame' vinden de Fransen veel sympathieker dan enkel 'Au revoir'.

· Antwoorden met 'oui' of 'non' komt erg direct over: 'peut-être' (misschien) of 'je ne suis pas sur' (ik ben niet zeker) is zachter.

· De standaard begroeting in Frankrijk is een hand geven, maar zodra je elkaar wat beter kent wordt er gekust. Hoe vaak, dat is afhankelijk van de regio: soms zijn het twee kussen, soms drie en rond de Spaanse grens zelfs vier. En ja, ook mannen kussen elkaar bij wijze van begroeting.

· Fransen appreciëren het niet als een gesprek te snel persoonlijk wordt. Begin dus niet meteen over hun privéleven, maar laat hen zelf vertellen over hun passie. Fransen zijn goed in smalltalk, zelfs over een bol kaas kunnen ze boeiend praten. Pas als je elkaar beter kent, kan het over persoonlijke dingen gaan

· Bestel in een café niet aan de toog als je eigenlijk op het terras wil gaan zitten. Er worden vaak twee of drie prijzen gehanteerd: als je aan de bar je koffie bestelt, betaal je bijvoorbeeld 2,20 euro, in het café 2,50 euro en aan dat mooie tafeltje met uitzicht over Parijs wordt dat misschien drie euro.

· Eten is erg belangrijk in Frankrijk: je zal er niet zo vaak mensen zien die snel op straat een broodje eten. Ga niet uit eten als je weinig tijd hebt: eten verloopt à l'aise en er is veel tijd tussen de gangen. Zowel 's middags al 's avonds zijn er vier gangen: sla of soep, een hoofschotel, kaas en dessert. Het diner is eerder laat, niet voor zeven uur.

· De Fransen drinken wijn bij elke maaltijd – behalve het ontbijt. Als je wordt uitgenodigd voor een etentje, laar het kiezen van de wijn dan aan je gastheer of -vrouw uit. Als jou wordt gevraagd om de wijn te kiezen, neem dan niet de duurste. Als je van jezelf vindt dat je te weinig kent van wijn, geef de kaart dan gerust door aan iemand anders.

· Wil je iemand een fles wijn cadeau doen? Dan ligt het gevoelig welke wijn je koopt. Het belangrijkste is dat je wijn een meerwaarde heeft, dat je hem brengt met een verhaal. Als dat niet het geval is, lijkt het vooral een makkelijk cadeau of kan het zelfs beledigend zijn (alsof de ontvanger je slechte wijn zou schenken.

· Op bezoek bij mensen in Frankrijk? Dan is het niet de gewoonte dat het hele huis getoond wordt – loop niet ongevraagd mee naar de keuken of de slaapkamer.

Volgende week: zo maak je vrienden in Italië

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Reizen