© Photonews

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

“Aanslag draagt stempel van Islamitische Staat”

De aanslag van dinsdagavond in Istanbul waarbij 42 doden vielen, draagt “de stempel” van terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft CIA-directeur John Brennan woensdag in Washington gezegd. Hij waarschuwde ook dat de Verenigde Staten niet beschermd zijn tegen aanslagen van jihadisten.

De “afschuwelijke aanslag op de internationale luchthaven van Istanbul, waarbij tientallen mensen omkwamen en veel meer mensen gewond raakten, draagt zeker de stempel van het verderf van IS”, aldus Brennan.

Eerder had president Barack Obama ook al gesuggereerd dat de aanslag het werk kon zijn van de jihadistische groep, en kort na de aanslag had de Turkse premier Binali Yildirim ook al verklaard dat er aanwijzingen waren dat Daesh, het Arabische acroniem van IS, achter de aanslag zit.

© AFP

“In het merendeel van de gevallen, misschien wel in alle gevallen, heeft IS de aanvallen die ze in Turkije heeft uitgevoerd niet opgeëist, aldus Brennan. De jihadisten voeren dergelijke aanvallen mogelijk uit om “een signaal te sturen naar onze Turkse bondgenoot, maar willen op hetzelfde moment mogelijk bepaalde individuen in Turkije te vriend houden, die ze mogelijk aan hun kant willen krijgen”.

Brennan verklaart ook nog dat de internationale coalitie tegen IS, die wordt geleid door de Verenigde Staten, een “significante vooruitgang boekt” op het terrein in Irak en Syrië. Er is echter nog “veel werk aan de winkel” om te vermijden dat de jihadisten hun propaganda verspreiden en mensen aanzetten om aanslagen te plegen, of ze te organiseren”.

“Ik ben zeer bezorgd over het feit dat de terroristische machine die geleid wordt door IS nog steeds zoveel succes heeft”, zegt Brennan, die toevoegt dat er geen twijfel over bestaat dat IS-leden aanslagen willen plegen, “niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook op ons grondgebied”.

Vastgoed

Jobs in de regio