© AP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Verschillende gebouwen kleuren rood en wit na aanslag Istanbul

Na de aanslag van dinsdagavond in Istanbul, waarbij volgens persagentschap Anadolu 42 doden vielen en zeker 239 mensen gewond raakten, kleuren gebouwen in heel de wereld rood en wit, de kleuren van de Turkse vlag. Daarnaast worden in talrijke steden herdenkingen gehouden.

Zo werd onder meer in Berlijn in de nacht van woensdag op donderdag op de Brandenburger Tor een Turkse vlag geprojecteerd en kwamen mensen samen met kaarsen en vlaggen om de slachtoffers te herdenken. In Parijs kleurde de Eiffeltoren rood en wit en werden de Turkse maan en ster op schermen geprojecteerd.

Op de gevel van het koninklijk paleis in Amsterdam werd eveneens een Turkse vlag geprojecteerd. “Uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslag in Istanboel is het Paleis op de Dam verlicht”, tweette de gemeente Amsterdam. In Bosnië was een Turkse vlag te zien op een brug in de historische stad Mostar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De steunbetuigingen reikten ook verder dan Europa. Zo bleven aan de Empire State Building in New York woensdagavond de lichten gedoofd, terwijl in Australië het parlement van de staat Victoria en het stadhuis van Melbourne rood en wit kleurden. In Koeweit waren de beroemde Kuwait Towers verlicht, in het Canadese Ottawa het stadhuis en in Mexico prijkten de Turkse kleuren op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het projecteren van de nationale kleuren van landen waar aanslagen gepleegd worden is een traditie geworden in veel steden. Op sociale media werd echter regelmatig geopperd dat voor aanslagen in landen als Turkije, volgens sommigen omdat in die landen overwegend moslims wonen, maar zelden eerbetonen werden gehouden. Woensdag werd dan ook opgeroepen om eenzelfde solidariteit te tonen voor Istanboel, als voor Parijs en Brussel na de aanslagen van november vorig jaar en maart dit jaar.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio