Voor moord veroordeelde met de noorderzon verdwenen nog voor straf werd uitgesproken

Foto: BELGA

Voor moord veroordeelde met de noorderzon verdwenen nog voor straf werd uitgesproken

Print

Johan Devriendt is spoorloos. Hij was er niet bij toen de gezworenen van het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven hem woensdag schuldig bevonden aan de moord op zijn vriendin Christel Van Bourgogne. De kans bestaat dat zijn tweede assisenproces op een sisser uitdraait en dat het arrest over de strafmaat donderdag bij verstek wordt uitgesproken.

Devriendt had woensdagmorgen zijn moed blijkbaar weer bij elkaar geraapt toen hij als beschuldigde het laatste woord kreeg. Als vrij man begonnen aan het proces, wachtte hij het urenlange beraad van de gezworenen af buiten de muren van het gerechtshof. Maar op het moment van de waarheid kwam hij niet meer opdagen. Telefonische oproepen van zijn raadsman van het eerste uur André De Becker bleven onbeantwoord. Het was toen al duidelijk geworden dat de debatten over de strafmaat naar donderdag verhuisd werden. Dus kon hij woensdagavond los van het resultaat van de schuldvraag nog als vrij man naar buiten wandelen.

Bij verstek

Tijdens de voorlezing van het eerste arrest werd Devriendt vertegenwoordigd door zijn drie advocaten. Maar of zij donderdag die vertegenwoordiging aanhouden is zeer de vraag. Als zij zich terugtrekken omdat hun cliënt met de noorderzon is verdwenen, wordt de zevende en laatste dag van het proces bij verstek behandeld. Het debat over de strafmaat wordt dan gevoerd zonder beschuldigde en zonder advocaten.

Het luik over de schuldvraag is op tegenspraak afgehandeld. Als Devriendt donderdag niet komt opdagen en de advocaten zich terugtrekken, komt een nieuw scenario in zicht voor de strafmaat. Ook bij een assisenproces kan de beklaagde verzet aantekenen tegen een uitspraak bij verstek. Dat verzet moet behandeld worden door het hof van assisen. En dus komt er een derde proces, in een miniversie. Voor hetzelfde hof, al dan niet met een andere jury. Er zijn precedenten van processen die van het begin tot het einde bij verstek werden behandeld. Een verzetsprocedure krijgt dan een andere jury. Maar in dit specifieke geval gaat het slechts om een welbepaald onderdeel van het proces.

Naar de mogelijke redenen van zijn afwezigheid is het voorlopig alleen maar raden. In principe kan Devriendt niet geseind worden, om de eenvoudige reden dat hij nog niet veroordeeld is.

MEEST RECENT