Van Gaever mag/wil VLM niet overnemen

Print
Deurne -

Het failliete VLM Airlines zal zo goed als zeker nooit meer worden heropgestart. Stichter Freddy Van Gaever gooit immers de handdoek in de ring. Naar zijn zeggen omdat het Bestuur der Luchtvaart hem “belachelijke en ondoenbare verplichtingen” oplegt.

“Ik heb slechts nieuws. Ik doe er niets meer aan. Ik heb het gehad. Ik stop ermee. Erg voor al die mensen die er werkten. Erg voor Carl Legein van The Aviaton Factory. Ik zou direct vijftig mensen hebben aangeworven. Maar ik mag niet vliegen”. Zo besloot ondernemer en VLM-stichter Freddy Van Gaever (78) woensdagmiddag zijn bijna anderhalf uur durend, emotioneel betoog.

De kern van de zaak blijkt te zijn dat Van Gaever samen met de algemeen directeur van het zeer succesvolle The Aviation Factory al vanaf maandag 11 juli – de Vlaamse feestdag – wou beginnen vliegen in een fiftyfifty-vennootschap die de naam zou krijgen ‘VG’. Maar dinsdag kreeg hij bij het Bestuur der Luchtvaart – officieel de Federale Overheidsdienst Mobiliteit – te horen dat hij dan eerst een gedetailleerd bedrijfsplan moest indienen. En dat wil Van Gaever niet doen “want dat is onmogelijk”.

Wel geeft hij toe dat dit de wet is maar in de voortdurend veranderende zakenwereld is dit volgens hem onmogelijk. “Een bakker gaat toch ook niet voorrekenen hoeveel pistolets hij over drie maanden denkt te bakken?”

Nu in het nieuws