© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Wie zijn de slachtoffers van de aanslag in Istanbul?

Bij de aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul vielen dinsdagavond 41 doden en 239 gewonden. Stilaan raakt er meer bekend over wie de slachtoffers zijn. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen van Belgische slachtoffers.

Een Turkse functionaris meldde woensdag dat er zeker 23 Turken en 13 buitenlanders om het leven gekomen zijn. Volgens regeringskringen in Ankara gaat het om vijf Saoedi's, twee Irakezen, een Tunesiër, een Oezbeek, een Chinees, een Iraniër, een Oekraïner en een Jordaniër.

Yusuf Haznedaroglu werkte op de luchthaven. Hij stond na zijn shift te wachten op de bus om naar huis te gaan. Collega's die de aanslag wel overleefde, getuigen dat Yusuf aan de bushalte werd gegrepen door de explosie. Hij was verloofd en ging over tien dagen trouwen.

Taxichauffeur Mustafa Biyikli was aan het wachten op reizigers. "Toen we het nieuws van de aanslagen hoorden, hebben we hem opgebeld. Hij nam niet op. We zijn naar het ziekenhuis in Bakirköy gereden. Tot 's morgens hebben we gewacht. We hoopten dat hij er niet was, maar hij was er", zegt zijn dochter Öznur Buzakci.

Ertan An was vertaler. Hij was samen met een groepje toeristen naar de luchthaven getrokken. Ook hij overleefde de aanslag niet. Het lot van de toeristen is nog onduidelijk.

Çagatay Çol (27) werkte aan de balie op de luchthaven.

Douanier Umut Sakaroglu schoot een van de zelfmoordenaars neer. Die blies zich kort erna op.

Mahmut Çizmecioglu en Zeynep Çizmecioglu vormden een koppel en werkten samen op de luchthaven.

Kort na de aanslag meldde Abdulhekim Bugda zich ‘veilig’ op Facebook. Maar Bugda was zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Enkele uren later liet hij het leven.

Ook Sadik Petek (47), Mehmet Mert (30) en Ethem Uzunsoy (43), die allemaal op de luchthaven werkten, zijn bij de slachtoffers. De Turkse krant Sözcü schrijft dat er verder nog drie andere taxichauffeurs onder de slachtoffers zijn.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynder (MR) meldt dat er voorlopig nog geen aanwijzingen zijn van Belgische slachtoffers. Om 11 uur kreeg het ministerie van Buitenlandse Zaken een update van het consulaat-generaal in Turkije. "Daar werd nog geen melding gemaakt van Belgen bij de doden of de gewonden. Gelukkig maar", klinkt het.

"Oog in oog met terrorist"

Steven Nabil en zijn vrouw kwamen net terug van hun huwelijksreis toen ze in de luchthaven van Istanbul wachtten op hun aansluiting naar New York. "Mijn vrouw zat in een cafeetje in de luchthaven toen ik naar de derde verdieping ging om eten te halen", schreef hij vlak na de aanslag op Twitter. "Ik hoorde schoten en rende snel naar haar toe. Toen ik beneden kwam, zag ik een terrorist in onze richting schieten. Ik greep mijn vrouw bij de arm en rende weg tot we een schuilplaats vonden in een kast in een kapsalon."

De vrouw van de Amerikaan was gewond en kreeg 45 minuten lang - de tijd dat ze in de kast schuilden - geen medische hulp. "Ik probeerde haar kalm te houden, want elk geluid zou de aandacht van de terroristen trekken. Het waren de langste 45 minuten van mijn leven."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Jobs in de regio