© AFP

Datum van aanslag was niet zomaar gekozen

28 juni 2016, dat is de datum van een nieuwe zwarte dag voor de Turken. Drie zelfmoordterroristen openden het vuur op de luchthaven van Istanbul, en bliezen zichzelf op. Ze maakten daarbij minstens 36 doden, zo’n 150 anderen liggen nog in het ziekenhuis. De datum van hun aanslag was niet zomaar gekozen, blijkt uit verschillende aanwijzingen.

kidr

Einde van ramadan en schoolvakantie

De daders in Istanbul wisten dat er bijzonder veel volk zou zijn op de luchthaven, en dat ze veel slachtoffers konden maken. Eind juni is het immers het einde van het schooljaar, het begin van de zomervakantie, dus komt de vakantie-uittocht en de stroom aan toeristen hevig op gang. “Bovendien zijn we een week voor het einde van de ramadan. Veel mensen profiteren van deze week om naar hun familie te reizen. Dit is een van de drukste periodes op de luchthaven”, aldus islamleraar Bahattin Koçak uit Genk

99 dagen na aanslag op Zaventem

De manier waarop de aanslag gepleegd werd, doet denken aan de aanval op de luchthaven van Zaventem op 22 maart, exact 99 dagen geleden. Zo namen de aanvallers volgens premier Yildirim een taxi naar de luchthaven, net zoals Ibrahim El Bakraoui, Najim Laachraoui en Mohamed Abrini op 22 maart deden. Net zoals toen zou het ook om drie zelfmoordterroristen gaan. Ook de handelswijze van de daders in Istanbul lijkt sterk op die van de terroristen in Zaventem.

Tweede ‘verjaardag’ van IS

De aanslag werd nog niet opgeëist door een terreurorganisatie, maar alles wijst in de richting van Islamitische Staat. Ook de datum. De strijders van IS vierden dinsdag de tweede verjaardag van de start van de bloederige aanslagen en executies door de organisatie.

IS lanceerde dinsdag een overwinningsvideo om de gebeurtenis in de verf te zetten. “Two Years Since the Caliphate”, klinkt het. In de video zien we een parade van IS-strijders die in auto’s rijden met de bekende zwarte IS-vlag. Terwijl ze wegrijden, klinkt een overwinningsrede over de uitbreiding van het kalifaat. Later is het dagelijkse leven in de door IS bezette gebieden te zien, inclusief bestraffingen onder de sharia. Zo wordt een vermoedelijke homo van een dak gegooid en wordt een dief de hand afgehakt. Tot slot eert de organisatie de overleden IS-strijders met een soort ‘in memoriam’.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio