© Disney

"Disneyprinsessen zijn slecht voor zelfbeeld jonge meisjes"

Disneyprinsessen versterken de beperkte genderstereotypes en zorgen ervoor dat meisjes problemen met hun zelfbeeld ontwikkelen. Tot die conclusie komt de Amerikaanse professor Sarah M. Coyne. Ze benadrukt dat deze prinsessen dus helemaal niet zo onschuldig zijn als ze op het eerste zicht lijken.

flb

Uit een eerder onderzoek was al gebleken dat vrouwen in Disneyfilms maar weinig aan het woord komen. Ze moeten dus vaak gewoon zwijgen en mooi zijn. Er zijn veel meisjes die als ze klein zijn later prinses willen worden, maar hoe die geportretteerd worden, botst met hoe onze maatschappij geëvolueerd is. Volgens professor Sarah M. Coyne, verbonden aan de Amerikaanse Birgham Young University, zijn die personages dan ook slecht voor het zelfbeeld van meisjes. "We weten dat meisjes die de sterke vrouwelijke stereotypen aanhangen vaker denken dat ze iets niet kunnen", zegt Coyne. "Ze hebben niet zoveel zelfvertrouwen inzake wiskunde en wetenschappen. Ze maken zich niet graag vuil dus ze gaan minder snel dingen uitproberen of experimenteren.

Om tot de conclusie van haar onderzoek te komen, voerde ze een studie uit bij 200 jongens en meisjes en bestudeerde hoe hun gedrag veranderde naargelang hun 'consumptie' van Dinseyprinsessen. Zo zag ze dat meisjes na verloop van tijd hun eigen lichaamskwesties met die van de personages gingen vergelijken. "Die prinsessen zijn vaak de eerste voorbeelden van hun blootstelling aan het dunne schoonheidsideaal. We krijgen er als vrouwen heel ons leven mee te maken, maar het start dus al als we nog maar drie of vier jaar zijn."

MeridaDaarom schaart Coyne zich ook achter het protest tegen de verandering die het karakter Merida uit 'Brave' in 2013 onderging. Dat stoere meisje kreeg een make-over waarna ze er veel glamoureuzer en sexy ging uitzien. "Ik word er gek van dat er dan eindelijk een personages is dat de genderstereotypering doorbreekt, maar dat die dan door de marketing wordt geseksualiseerd met make-up, dunner wordt gemaakt en haar pijl en boog wordt afgenomen." Disney besliste in elk geval in datzelfde jaar om naar dat protest te luisteren en maakte van Merida weer de coole heldin die ze is. Maar ze blijft anno 2016 nog steeds een van de uitzonderingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty