© Shutterstock

Wetenschapper ontdekt revolutionaire nieuwe kleur

Chemicus Mas Subramanian, verbonden aan de Oregon State University, heeft misschien wel de ontdekking van zijn leven gedaan. De wetenschapper was anorganische verbindingen aan het mengen voor elektronische applicaties toen hij plots een totaal nieuwe kleur te zien kreeg. De diepblauwe tint is niet alleen streling voor het oog, de eigenschappen ervan zouden ook een ware revolutie kunnen betekenen voor de kunst én bouw.

kidr

Mas Subramanian mengde de drie chemische elementen Yttrium-Indium-Mangaan, verhitte het mengsel tot 2.000 graden Fahrenheit (zo’n 1.093 graden Celsius), en kreeg een diepblauw poeder als resultaat. Voorlopig heet de nieuwe kleur YInMn, een pure opsomming van de chemische symbolen. Een belangrijke ontdekking, want de nieuwe kleur kan ene ware revolutie betekenen voor de kleurenwereld.

© Oregon State University

Hoezo ‘een kleur ontdekken’, bestond deze tint blauw dan nog niet? De ontdekking zit hier vooral in de manier waarop de kleur tot stand kwam. Kleuren worden steeds opgebouwd met pigmenten, zeg maar de bouwstenen van kleur. Die worden meestal opgegraven uit de aarde in de vorm van klei, mineralen of zelfs planten. Dat natuurlijke kleurenpallet is echter vrij beperkt, en dus worden in de kunst en in kledij vooral ook synthetische pigmenten gebruikt om kleuren te maken. Maar daarbij duiken een paar probleempjes op.

Giftig, niet duurzaam of te duur

De chemische verbindingen om de pigmenten kobaltblauw en Pruisisch blauw te maken, staan bijvoorbeeld onder verdenking giftig te zijn. Ook de prijs om blauw te maken speelt een rol. Het pigment dat het vaakst gebruikt wordt om blauw te maken, is ultramarine. Het wordt gewonnen uit de edelsteen lapis lazuli, maar die steen is bijzonder kostbaar.

En net daarom is YInMn zo belangrijk. De kleur blijkt een uitmuntend pigment voor de kunstwereld, aangezien de kristalstructuur maakt dat de kleur niet vervaagt, ook niet bij blootstelling aan water of olie. De diepblauwe tint is ook veel duurzamer en makkelijker te produceren dan andere blauwe pigmenten.

© Oregon State University

Energie besparen

Tot slot kan de ontdekking van Subramanian ook belangrijk zijn om energie te besparen. Uit onderzoek blijkt dat het pigment bijzonder veel infrarood licht absorbeert. Dat zou betekenen dat wie zijn huis diepblauw laat kleuren, in de zomer een lekker fris huis heeft.

Er zal nog meer onderzoek gebeuren op de kleur YInMn, maar het pigment is wel al te bestellen. De kleur staat ook al in de Forbes Pigment Collection in de Harvard Art Museums, de meest kleurrijke plaats ter wereld met meer dan 2.500 pigmenten. Sommigen werden al gemaakt in de Middeleeuwen. De oudste kleurrijke kunstwerken van de mens die nog steeds zichtbaar zijn, zijn overigens gemaakt met loodmenie, een anorganische verbinding van lood en zuurstof die bij kamertemperatuur zichtbaar is als een oranje-rood poeder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER