© Shutterstock
Wetenschapper ontdekt revolutionaire nieuwe kleur
Chemicus Mas Subramanian, verbonden aan de Oregon State University, heeft misschien wel de ontdekking van zijn leven gedaan. De wetenschapper was anorganische verbindingen aan het mengen voor elektronische applicaties toen hij plots een totaal nieuwe kleur te zien kreeg. De diepblauwe tint is niet alleen streling voor het oog, de eigenschappen ervan zouden ook een ware revolutie kunnen betekenen voor de kunst én bouw.
Mas Subramanian mengde de drie chemische elementen Yttrium-Indium-Mangaan, verhitte het mengsel tot 2.000 graden Fahrenheit (zo’n 1.093 graden Celsius), en kreeg een diepblauw poeder als resultaat. Voorlopig heet de nieuwe kleur YInMn, een pure opsomming van de chemische symbolen. Een belangrijke ontdekking, want de nieuwe kleur kan ene ware revolutie betekenen voor de kleurenwereld.
© Oregon State University
Hoezo ‘een kleur ontdekken’, bestond deze tint blauw dan nog niet? De ontdekking zit hier vooral in de manier waarop de kleur tot stand kwam. Kleuren worden steeds opgebouwd met pigmenten, zeg maar de bouwstenen van kleur. Die worden meestal opgegraven uit de aarde in de vorm van klei, mineralen of zelfs planten. Dat natuurlijke kleurenpallet is echter vrij beperkt, en dus worden in de kunst en in kledij vooral ook synthetische pigmenten gebruikt om kleuren te maken. Maar daarbij duiken een paar probleempjes op.
Giftig, niet duurzaam of te duur
De chemische verbindingen om de pigmenten kobaltblauw en Pruisisch blauw te maken, staan bijvoorbeeld onder verdenking giftig te zijn. Ook de prijs om blauw te maken speelt een rol. Het pigment dat het vaakst gebruikt wordt om blauw te maken, is ultramarine. Het wordt gewonnen uit de edelsteen lapis lazuli, maar die steen is bijzonder kostbaar.
En net daarom is YInMn zo belangrijk. De kleur blijkt een uitmuntend pigment voor de kunstwereld, aangezien de kristalstructuur maakt dat de kleur niet vervaagt, ook niet bij blootstelling aan water of olie. De diepblauwe tint is ook veel duurzamer en makkelijker te produceren dan andere blauwe pigmenten.
© Oregon State University
Energie besparen
Tot slot kan de ontdekking van Subramanian ook belangrijk zijn om energie te besparen. Uit onderzoek blijkt dat het pigment bijzonder veel infrarood licht absorbeert. Dat zou betekenen dat wie zijn huis diepblauw laat kleuren, in de zomer een lekker fris huis heeft.
Er zal nog meer onderzoek gebeuren op de kleur YInMn, maar het pigment is wel al te bestellen. De kleur staat ook al in de Forbes Pigment Collection in de Harvard Art Museums, de meest kleurrijke plaats ter wereld met meer dan 2.500 pigmenten. Sommigen werden al gemaakt in de Middeleeuwen. De oudste kleurrijke kunstwerken van de mens die nog steeds zichtbaar zijn, zijn overigens gemaakt met loodmenie, een anorganische verbinding van lood en zuurstof die bij kamertemperatuur zichtbaar is als een oranje-rood poeder.
Hoofdpunten
Onbekende vuurt op woning in Florastraat: schietpartij gelinkt aan eerdere aanslagen in Borgerhout
LIVE GENT-WEVELGEM. Vroege vlucht met 14 man is vertokken: zeven Belgen in kopgroep
ANTWERPEN LIVE. Volg al het nieuws uit Antwerpen hier op de voet
COMMENTAAR. Als Theo Maassen in zijn zaal geen kinderen duldt, zou het wel netjes zijn om vooraf een leeftijdsgrens in te stellen
MEER OVER
“Niemand had dit zien aankomen, ook de dokters niet”: in januari werd Jade (5) kankervrij verklaard, nu is ze ongeneeslijk ziek
De Ronde van Vlaanderen kleurt zondag 2 april roze voor Lara (bijna 3), een kleuter uit Nokere …
Lut (65) sluit na 44 jaar de deuren van naai- en breiwinkel Rumardy: “Heel wat vaste klanten zijn vrienden voor het leven geworden”
Uitbaatster Lut Vermeulen (65) van naai- en breiwinkel Rumardy in Sint-Gillis-Waas neemt na 44 …
Cijfers geven hem geen schijn van kans, maar Dimitri Van den Bergh kijkt toch uit naar duel tegen Michael van Gerwen: “Ik weet dat ik het kan”
In de laatste zestien van de European Darts Open neemt Dimitri Van den Bergh …
Vader (48) en zoon (20) dood aangetroffen op woonboot in Aalst: “Vermoedelijk sprake van CO-vergiftiging”
Op een woonboot aan de jachthaven Oude Sas in Herdersem zijn zaterdagavond de stoffelijke resten …