© Reporters

Deze zomer "alleen hoogdringende operaties" door tekort aan verdovingsmiddelen

Meerdere Belgische ziekenhuizen hebben laten weten dat in de zomer “alleen hoogdringende operaties uitgevoerd zullen worden”. Dat meldt Knack op gezag van het vakblad De Apotheker. De beslissing komt er omdat de ziekenhuizen op korte termijn zonder verdovingsmiddelen dreigen te vallen.

mtm

Het tekort is het gevolg van een productieprobleem bij een vestiging van GlaxoSmithKline (GSK) in het Italiaanse Parma, aldus De Apotheker. Op die locatie worden ook verdovingsmiddelen voor Janssen-Cilag gemaakt. Voor de GSK-producten zou er geen probleem zijn (voor België), maar wel voor die van Janssen-Cilag.

“Als er niet snel een oplossing komt, zullen de chirurgen in de zomer alleen hoogdringende operaties kunnen uitvoeren”, zo citeert het vakblad enkele ziekenhuisapothekers. “Het grootste probleem doet zich voor bij piritramide (bekend onder de merknaam Dipridolor, nvdr.)”, aldus Katy Verhelle, voorzitster van de beroepsvereniging van de Vlaamse ziekenhuisapothekers VZA en hoofdapotheker van AZ Groeninge. “Daar hebben we geen alternatieven voor.”

Ook bij de medicijnen waar wel alternatieven voor bestaan, dreigen er tekorten. GlaxoSmithKline en Janssen-Cilag maken narcotica voor heel Europa. Alle ziekenhuizen moeten dus op zoek naar alternatieven, waardoor ook die schaars worden.

“Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten en het kabinet van de minister van Volksgezondheid zoeken hard mee naar een oplossing. Het enige wat we echter al zeker weten, is dat het maanden zal duren voor het probleem opgelost is.”

Op dit moment zijn de productielijnen nog niet opnieuw opgestart. Zowel in Italië als in de Belgische ziekenhuizen is er nog maar weinig voorraad over. Een voorbeeld: Haldol (injectie) is al zeker tot eind dit jaar niet meer te krijgen. De ziekenhuizen maken nu een inventaris op van hun voorraden en bekijken hoelang ze daar nog mee voort kunnen.

Uit een publicatie van Janssen-Cilag blijkt dat een aantal narcotica al eind deze week niet meer te verkrijgen zullen zijn. “Wij bieden onze oprechte verontschuldigingen aan”, klinkt het. “We doen er alles aan om de situatie te normaliseren.”

Vastgoed

Jobs in de regio