© blg

Ex-gouverneur Andries Kinsbergen overleden: “Grote rol in groei van Antwerpen”

Minister van Staat en eregouverneur Andries Kinsbergen is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Antwerpse provinciebestuur zondag meegedeeld in een persbericht. Kinsbergen was gouverneur van de provincie Antwerpen van 1967 tot 1993. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten en Antwerpse liberalen loven Kinsbergen. “Hij speelde een grote rol in de groei van Antwerpen.”

doro

Kinsbergen startte zijn carrière als advocaat aan de balie van Antwerpen. Later ging hij ook doceren aan de Antwerpse universiteit. In 1967 werd Kinsbergen, die tot de liberale familie behoorde, benoemd tot provinciegouverneur en bleef dat 27 jaar lang. In 1993 werd hij tot Minister van Staat benoemd.

“Wij zijn en blijven hem bijzonder dankbaar en erkentelijk voor zijn toegewijde inzet en engagement voor de Provincie Antwerpen in het bijzonder op het vlak van hoger onderwijs, de zorg voor personen met een handicap en de sociaaleconomische ontwikkeling van de haven, de industrie en de diamant. Hij legde de basis voor professioneel veiligheidsonderwijs en de efficiënte voorkoming en bestrijding van incidenten en rampen in de provincie Antwerpen”, zo staat te lezen in het persbericht.

De overleden minister van staat krijgt een staatsbegrafenis op zaterdag 2 juli om 11.00 uur aan de Universiteit Antwerpen.

”Enorm belangrijk voor Antwerpen”

Volgens Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten was Kinsbergen enorm belangrijk voor de provincie Antwerpen. Ze prijst hem om zijn enorme begeestering die de welvaart van zijn provinciegenoten heeft versterkt.

“Andries Kinsbergen zette zich met tomeloze energie in voor de ‘groeipool’ Antwerpen en bekleedde tal van functies waarin hij zich kon uitleven in deze passie voor economische dossiers”, aldus Rutten. “Zo is hij voorzitter geweest van de Economische Raad voor Vlaanderen, de voorloper van de SERV. Hij werd later ook voorzitter van de Koning Boudewijnstichting. De tweede helft van de 20ste eeuw was er een van ongeziene groei en vooruitgang voor Antwerpen. Mensen als Andries Kinsbergen hebben daar een sleutelrol in gespeeld: een groot mens die grote doelen hielp verwezenlijken door te blijven dromen. Een voorbeeld voor alle liberalen”, besluit Rutten.

Antwerpse liberalen loven overleden eregouverneur

Ook enkele Antwerpse Open Vld-mandatarissen reageren op het overlijden. “Hij was, samen met Frans Grootjans en Karel Poma, de drijvende kracht achter de Antwerpse liberalen in de tweede helft van de vorige eeuw”, klinkt het.

“Kinsbergen was zeer belangrijk voor de partij. Met een duidelijk liberale visie heeft hij Antwerpen mee op de kaart gezet, nationaal en internationaal”, laat Didier De Blauwe, voorzitter van Open Vld Groot-Antwerpen weten.

Ook volgens federaal staatssecretaris Philippe De Backer betekende Kinsbergen veel voor Antwerpen. “Andries Kinsbergen was een warme man. Hij versterkte het Antwerps economisch weefsel, maar wilde mensen ook sterker maken door ze te emanciperen en kansen te geven. Het Antwerps liberalisme verliest vandaag een grote persoonlijkheid”, stelt hij.

Claude Marinower, schepen van Onderwijs in Antwerpen, had nog regelmatig contact met hem: “Andries heeft mij steeds met raad en daad bijgestaan en ook na het einde van zijn gouverneurschap had ik nog regelmatig contact met hem. Elke ontmoeting was even hartelijk, hij was een uitermate vriendelijk man.”

Vastgoed

Jobs in de regio