© Lisa Van Damme; LVD

Investeer in zonnepanelen... op het dak van je buurman

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil het makkelijker maken om te investeren in zonnepanelen op het dak van een ander. Mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen zouden zo hun energiefactuur toch naar beneden kunnen halen.

Elk dak in Vlaanderen wordt bekeken op de mogelijkheden om zonne-energie op te weken. En wie zelf geen zonnepanelen op zijn dak kan leggen, zal de kans krijgen te participeren in zonneprojecten van andere burgers of bedrijven.

© Photo News

Tommelein wil bestaande drempels wegwerken. “Zo zijn er mensen met een schaduwrijk dak, een slecht georiënteerd dak of met een beschermd gebouw. Er zijn ook mensen met een beperkt budget of mensen die zonnepanelen esthetisch niet mooi vinden. Ook bedrijven plaatsen om verschillende redenen soms geen zonnepanelen”, aldus Tommelein. Daarom wil hij het makkelijker maken om burgers en bedrijven te laten participeren in hernieuwbare energieprojecten van anderen.

Ze zullen bijvoorbeeld via crowdfunding of zonnedelen kunnen investeren in de zonnepanelen op het dak van een ander. Tommelein wil daarbij aan bedrijven, overheden,... het signaal geven: “geef ons uw daken”.

Ook de mogelijkheid van ‘salderen op afstand’ wordt onderzocht. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld mee investeert in de zonnepanelen van een ander en dat het rendement van die investering wordt afgetrokken van de eigen elektriciteitsfactuur. Die mogelijkheid bestaat al in andere landen en Tommelein wil het ook in Vlaanderen laten onderzoeken.

In het najaar zal iedereen op een digitale zonnekaart kunnen nagaan wat het zonnepotentieel is van het dak van zijn woning, bedrijf of gebouw.

Looptijd energielening wordt langer

Verder wordt de bestaande energielening - waarbij mensen aan een voordelig tarief kunnen lenen om energiebesparende ingrepen te doen in hun woning - ook verruimd. Zo wordt de looptijd verlengd van 5 naar 8 jaar en voor de sociale doelgroep en vzw’s naar 10 jaar. Het maximaal te ontlenen bedrag gaat van 10.000 naar 15.000 euro. De sociale doelgroep wordt ook breder.

Vanaf 2019 verdwijnt de energielening voor particulieren en wordt de maatregel voorbehouden voor de sociale doelgroep. Daarmee wil Tommelein mensen aansporen nog voor 2019 te investeren in energiebesparende ingrepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER