© Wim Hendrix

Neil Young triomfeert met marathonconcert in Sportpaleis

De Canadese superster Neil Young (70) heeft vrijdagavond in een uitverkocht Sportpaleis een indrukwekkend marathonconcert van drie uur gegeven. Klassiekers en minder bekende nummers wisselden elkaar af.

christof willocx

Neil Young kwam in zijn typische houthakkershemd en zijn gezicht verborgen onder een hoed het podium op. Erg communicatief was hij niet: aan bindteksten doet Young niet mee, en aan een bedankje voor applaus al helemaal niet.

Maar dat vond het publiek allerminst erg. Neil Young verwende zijn fans meteen met een akoestische versie van de klassiekers After the goldrush aan de piano en Heart of gold aan de gitaar.

De stem van Neil Young is nog steeds imposant en heeft door de jaren heen niets aan kracht ingeboet. Zijn engagement voor de natuur is ook nog altijd groot. In After the goldrush zong Young de tekstregel ' look at mother nature om the run in the 21st century', en in Mother earth riep hij de mensheid op om eindelijk respect te tonen voor de natuur.

Na vijf nummers werd de akoestische set afgerond. Tegen die tijd was het al duidelijk dat Young nog steeds in bloedvorm verkeert. Elk nummer werd op een luid applaus onthaald, en Youngs melancholische mondharmonicaspel snijdt nog steeds door merg en been.

Na 45 jaar nog even fris

Toen Young - alweer zonder enige woordenwisseling met het publiek - zijn nieuwe en jonge band Promise of the Real op het podium verwelkomde, kwam er een gezellige vaart in de liederenstroom. Klassiekers als Out on the weekend en Only love can break your heart kregen een nieuwe dynamiek mee, en klonken 45 jaar na de release nog even fris als toen.

'Hey, how are you doin'?', vroeg Young na een uurtje dan toch aan zijn fans. Het antwoord was duidelijk: very good. Wat zou de man doen om zijn stem na al die jaren nog zo sterk en helder te laten klinken? Er komt wellicht bijzonder veel oefening bij kijken, maar van enige verzwakking is alleszins geen sprake. Deze Canadees is nog lang niet op zijn retour.

Toegegeven: wij zijn geen vragende partij om een uur met Neil Young op café te zitten. Hij zal nooit de sympathiekste der rocksterren worden. Na een uur vroeg de rocker het publiek zelfs om stil te zijn terwijl hij zijn gitaar stemde. Dat leverde geen gemor op, en tijdens songs als Alabama stonden de fans alweer vrolijk mee te zingen. Het viel wel op dat Young hoofdzakelijk oudere nummers speelde. Nummers uit zijn cd's van de laatste jaren kwamen slechts sporadisch aan bod.

Minutenlange gitaarsolo’s

Een van de absolute hoogtepunten van het concert was Down by the river, waarin de Canadese senior enkele minutenlange gitaarsolo's op het publiek afvuurde. Hoe woester Young en zijn jonge begeleidingsband tekeer gingen, hoe enthousiaster het publiek werd.

Vaak zijn lange gitaarsolo's een vervelend moment in een concert, omdat ze meer met egotripperij dan met goed songmateriaal te maken hebben. Maar Young legt mooie melodieën in zijn gitaarspel, waardoor een groot deel van het publiek moeiteloos mee was. Sommige mensen zullen de solo’s ongetwijfeld wél langdradig vinden, maar zij konden zich dan weer optrekken aan het grote aantal hits waarop Neil Young zijn publiek trakteerde.

Rockin’ in the free world, de afsluiter van de reguliere set, werd met veel passie door het publiek mee gescandeerd. Young en zijn band bleven het refrein minutenlang herhalen, terwijl het publiek steeds extatischer werd.

Plezier in optreden

In de bisronde riep de Canadees tijdens Tonight’s the night het publiek zelfs op om mee te zingen. Een lachje kon er nog steeds niet af, maar de man had wel overduidelijk plezier in zijn optreden.

Neil Young is dus oud, maar nog lang niet versleten. Veel vaders hadden vrijdag hun zonen meegenomen naar het Sportpaleis om hen kennis te laten maken met een jeugdidool uit de tijd dat ze zélf nog jong waren. Daardoor heeft een nieuwe generatie jongeren een van de grootste muzikanten uit de popgeschiedenis live aan het werk gezien. Dat is een voorrecht om levenslang te koesteren.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio