Jazz Middelheim viert verjaardag met foto’s op 35 bijzondere plekken

Picknick-ambiance rond Kasteel Den Brandt in 2015. Foto: jan van der perre

Jazz Middelheim viert verjaardag met foto’s op 35 bijzondere plekken

Print
Wilrijk -

Jazz Middelheim is deze zomer aan de 35ste editie toe. De hele stad wordt bij de verjaardag betrokken, want in 35 cafés, cultuurhuizen en shops verschijnt een grote foto van het festival. Ook vijf musea halen herinneringen op.

Jazz Middelheim dook in de archieven en vond onbekende foto’s die op 35 verrassende plekken in de stad zullen worden getoond. Het parcours loopt langs jazzcafés, eethuisjes, boekhandels, kunstgaleries, theaterzalen en modezaken. Ze zullen een muur vrijmaken voor een 1 meter grote sfeerfoto uit het jazzfestival. Deelnemende zaken zijn onder andere jazzcafés De Muze en Hopper, café Kiebooms en Zeppos, modehuis Ann Demeulemeester, optiek Philip Hoet, boekhandel De Groene Waterman, bioscoop Cartoons, galerie De Zwarte Panter en toneelzalen De Roma, Arenbergschouwburg en Monty. Het parcours opent op 1 juli.

Fotomuseum

Jazz Middelheim viert verjaardag met foto’s op 35 bijzondere plekken
Toots Thielemans, voor het laatst in 2014. Foto: Imagedesk / Patrick De Roo

Daarnaast organiseren vijf musea een tentoonstelling. Het eerste luik start vandaag al in het Fotomuseum met een ode aan drie jazzfotografen die er al vanaf de beginjaren bij waren: Jos Knaepen, Jacky Lepage en Guy van den Poel, programmeur van Café Hopper die onlangs overleed.

“Het is ook een beetje een hommage aan hem”, zegt scenograaf Sjoerd Kortekaas, die de selectie maakte en de vormgeving verzorgde. “Het was moeilijk kiezen, want zijn zoon heeft heel wat boeiend en nooit gezien materiaal ter beschikking gesteld. Guy was er altijd bij. Ook Jos Knaepen, die in binnen- en buitenlandse jazzmagazines publiceerde en Jacky Lepage, dé jazzspecialist in het Franstalige landsgedeelte, hebben een rijk archief.”

Van de drie fotografen zal ook werk zijn op het parcours in de binnenstad, aangevuld met foto’s van Raoul Van den Boom en Bruno Bollaert. “We hebben foto’s gevonden van Bill Evans en Stan Getz, maar helaas nog niet van Chet Baker”, licht Kortekaas toe.

Vanaf 1 juli openen er ook tentoonstellingen in de wandelboulevard van het Museum aan de Stroom en in het Vleeshuis. In het MAS worden zaaltjes ingericht rond Toots Thielemans, de grondleggers van het festival Etienne Gistelinck en Miel Vanattenhoven en vrouwelijke muzikanten.

Vleeshuis

Wie zich wil verdiepen in de pioniersjaren van Jazz Middelheim moet in het Vleeshuis zijn, dat oude programmaboekjes, affiches, en geluidsmateriaal opdiept. Op 11 augustus opent in het MuHkA een expositie waarin alle foto’s van het stadsparcours bij elkaar komen, aangevuld met een speciaal gecreëerd kunstwerk van Joris Van De Moortel.

Jazz Middelheim viert verjaardag met foto’s op 35 bijzondere plekken
Jason Moran. Foto: Koen Bauters

Ook in het Braempaviljoen van het Middelheimmuseum wordt dan een herinneringsexpo ingericht. Daar vond in 1969 de allereerste editie plaats, eigenlijk een promenadeconcert in openlucht met op de affiche Eje Thelin, Nathan Davis en Charles Tolliver. Het regende fel zodat men in het paviljoen ging schuilen. In 1970 stond er een tent. Vanaf 1973 werd het festival een vijfdaagse en vond het plaats in het belendende Park Den Brandt.

Daar vindt van 12 tot en met 15 augustus de 35ste

feesteditie plaats met haedliners Patti Smith, Ludovico Einaudi, Melanie de Biasio, Pharoah Sanders, David Murray, Craig Taborn, Jef Neve en Avishai Cohen.

www.jazzmiddelheim.be

MEEST RECENT