© PN

© DVD

© DVD

© DVD

© DVD

© DVD

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Opgepakte vakbondsleider weer vrij: "Ongehoord, nog nooit meegemaakt!"

Aan een stakingspiket op de Scheldelaan is deze ochtend Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt opgepakt. De politie wilde daarmee een blokkade verhinderen. ABVV reageert scherp en ook sp.a Antwerpen zegt de arrestatie te betreuren. "Ongehoord, nog nooit meegemaakt", zegt de inmiddels weer vrijgelaten vakbondsleider. De politie rechtvaardigt het optreden.

ph, dvd

De ABVV roept vandaag op tot een nationale staking. Aan de Scheldelaan in Antwerpen verzamelden militanten autobanden en hout voor een stakingspiket. Op het kruispunt Scheldelaan-Oosterweelsteenweg is Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt opgepakt, nadat de politie had verzocht de blokkade te verwijderen. Ook een militant is meegenomen door de politie.

De politie kwam ter plaatse en de brandende autobanden werden geblust met het waterkanon. De brandweer verleende hierbij assistentie. Ook op andere plaatsen zorgde de politie voor een vrije doorgang van het verkeer, maar de piketten verplaatsten zich. Zo was er rond 8.30u nog een blokkade aan het uitrittencomplex Zandvliet, aan de A12.

ABVV-topman Rudy De Leeuw reageert wel boos op Twitter en eist de onmiddellijke vrijlating van Verlaeckt. ABVV kwam ook met een officiële reactie: “Het ABVV verwerpt dit driest ingrijpen van de Antwerpse ordemacht en eist de onmiddellijke vrijlating van Bruno Verlaeckt. Het stakingsrecht is een recht en daar kan niet aan getwijfeld worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ondertussen reageert ook de politie, met de stelling dat ze het blokkeren van het verkeer in de haven niet kan tolereren.

Verantwoordelijke actie

Oppositiepartij sp.a betreurt dan weer het "brutale optreden" van de politie tegenover Bruno Verlaeckt. De arrestatie en de inzet van het waterkanon zijn een brug te ver, luidt het. Verlaeckt werd vrijdagochtend opgepakt toen de politie een stakerspost van het ABVV op een toegangsweg tot de Antwerpse haven wilde opruimen.

"Stakingsacties veroorzaken uit de aard van de activiteit hinder", klinkt het in een reactie van sp.a Antwerpen "Maar de blokkade vanochtend op de Scheldelaan was een verantwoordelijke actie. De veiligheid en de continuïteit van de productie van de Seveso-bedrijven werden met een minimumbezetting gegarandeerd. Dokwerkers konden naar hun werk. Hulpdiensten en veiligheidsploegen kregen vrije doorgang."

Sp.a spreekt zich niet uit over of vrijdag staken het beste actiemiddel is, vindt de partij het onaanvaardbaar dat de politie de vakbondsleider tijdens de onderhandeling arresteerde en het waterkanon inzette. "Het is een nieuwe poging om het democratisch verworven recht op staken en de macht van de vakbond en de werknemers onderuit te halen", klinkt het.

Vakbondsleider reageert

"De politie is gekomen om de betoging uit elkaar te slaan. Dat kan ik toch alleen maar besluiten als je optreedt met helm, schild en wapenstok én met waterkanon. Dat doe je om de vreedzame manifestanten uit elkaar te slaan", zo reageert de opgepakte vakbondsleider Bruno Verlaeckt. Samen met een medebetoger werd hij vier uur vastgehouden, waarna ze weer werden vrijgehouden. "Ongehoord", zegt Verlaeckt. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Du jamais vu!"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER