‘Stairway to Heaven’ van Led Zeppelin is geen plagiaat

Foto: EPA

‘Stairway to Heaven’ van Led Zeppelin is geen plagiaat

Print

Led Zeppelin heeft de iconische opening van zijn rock klassieker “Stairway to Heaven” niet gestolen van de Californische groep Spirit. Dat heeft een jury, bestaande uit 4 mannen en 4 vrouwen, donderdag in Los Angeles beslist. De beraadslaging van de jury nam minder dan een dag in beslag.

Tegen de oerballade van de Britse rockgroep werd twee jaar geleden een klacht ingediend door Michael Skidmore, de zaakwaarnemer die de nalatenschap beheert van Randy California, de in 1977 overleden gitarist van Spirit. Hij vorderde miljoenen aan schadevergoedingen wegens plagiaat.

Volgens Skidmore had Led Zeppelin de akoestische intro van “Stairway to Heaven” gepikt van het nummer “Taurus”, dat van drie jaar daarvoor dateert. “Als je naar de twee liedjes luistert, kan je zelf oordelen. Het is echt... Ik zou zeggen dat het diefstal was”, had Randy California kort voor zijn dood nog over de kwestie gezegd.

Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page en frontman Robert Plant hebben de beschuldiging altijd als “lachwekkend” afgedaan. Ze krijgen nu gelijk van de jury. Die oordeelde dat er geen “substantiële gelijkenis” is tussen de twee composities, zo meldde The Hollywood Reporter.

Robert Plant en Jimmy Page waren in de rechtbank komen getuigen dat ze de song alleen hadden geschreven en dat de muzikale elementen die het deelde met “Taurus” teruggaan naar de gemeenschappelijke bouwstenen die al jaren worden gebruikt in de westerse muziek.

Nu in het nieuws