© © Water-Link

Slimme watermeter voor elke Antwerpenaar in 2020

Er is een concessieovereenkomst getekend voor de plaatsing van slimme watermeters in Antwerpen. Een primeur in België. Concreet betekent dit dat tegen eind 2020 elke Antwerpenaar een slimme watermeter zal hebben.

inke, bap

Jaarlijks gaan alleen al in het Antwerpse honderdduizenden liter drinkwater verloren door lekken. Over enkele jaren moeten alle klanten van Water-Link aangesloten zijn op de waterleiding via een ‘slimme meter’. Die registreert draadloos het verbruik, signaleert eventuele lekken en wordt de facturatie tijdsgetrouwer weergegeven.

Water-Link is in maart al gestart met een proefproject bij honderd klanten . Water-Link werkt voor de plaatsing van de slimme meters samen met de joint-venture ENGIE Fabricom-Hydroko. Initieel wordt er gestart met een opstelling van 1.000 slimme meters in testfase en dat gedurende één jaar.

Als het systeem naar behoren werkt, kan er worden overgegaan tot een volledige uitrol van ongeveer 205.000 slimme meters. Die zullen geplaatst worden over een periode van drie à vier jaar.

“Goed huwelijk”

De ondertekening van de overeenkomst verheugt Water-Link-voorzitter André Gantman. “Al sinds 1881, toen de eerste abonnee zich bij ons aansloot, onderhouden we een goed huwelijk met de stad Antwerpen”, zegt de topman. “Het is een atypische stad en nu zijn wij ook een atypische onderneming. Vanaf nu zijn onze klanten partners, want meten is weten. Voor hen, en ook voor ons, dient er zich nu een nieuw tijdperk via het internet en apps aan.”

Het Antwerpse OCMW zal in het testproject een grote rol spelen. Water-Link is nog op zoek naar 500 vrijwillige particulieren die zich online kunnen aanmelden op de website van de organisatie .

© Water-Link

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio