Voortaan systematische controle voor alle EU-burgers aan buitengrenzen

De maatregel kan voor langere wachtrijen zorgen op de luchthavens Foto: AFP

Voortaan systematische controle voor alle EU-burgers aan buitengrenzen

Print

Alle EU-burgers die Europa binnenkomen of verlaten, zullen aan de buitengrenzen aan een strenge controle onderworpen worden. De maatregel is gericht tegen ‘foreign fighters’, illegale migratie en mensenhandel en kreeg dinsdag groen licht van de bevoegde commissie in het Europees Parlement.

De commissie Burgerlijke Vrijheden keurde de maatregel goed met 48 stemmen tegen zes. In februari hechtten de lidstaten reeds hun goedkeuring aan de strengere controles. De maatregel zat al lang in de pijplijn, maar kreeg prioriteit na de aanslagen van Parijs in november 2015. De aanslagen van Brussel, op 22 maart, zetten nog meer vaart achter het dossier.

De gegevens van alle passerende EU-onderdanen zullen aan de land- en zeegrenzen van de Europese Unie door een aantal gegevensbanken gehaald worden. Het gaat bijvoorbeeld om de lijst met gestolen en verloren reisdocumenten van Interpol en om het Schengeninformatiesysteem, waarin gezochte personen zijn opgenomen.

Ook wie geen EU-onderdaan is en Europa verlaat, zal op de havens en luchthavens door de verschillende databanken worden gehaald.

‘Wat comfort opgeven om mensenlevens te redden’

Volgens het Roemeense parlementslid Monica Macovei, die de wettekst door het parlement loodst, ‘is het redden van mensenlevens het waard om wat van ons comfort en onze tijd op te geven, ook al leidt dit tot langere wachttijden aan de grenzen’.

Mochten de systematische controles voor te veel oponthoud zorgen en het grensverkeer te zwaar verstoren, kunnen de lidstaten overstappen op minder tijdrovende, ‘doelgerichte’ controles. Maar zelfs in dat geval zullen van iedereen de standaardreisdocumenten worden gecontroleerd.

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement knopen nu onderhandelingen met de lidstaten aan om zo snel mogelijk een akkoord over de details van de wettekst te vinden.

Nu in het nieuws