Langste waterglijbaan van België wordt hoger, sneller en... veiliger

The Big Slide keert terug naar Antwerpen

Aan het weer is het nog niet echt te voelen, maar vandaag start de weerkundige zomer wel degelijk. Voor wie daarbij spontaan denkt aan waterpret, zwembanden en opblaasbare krokodillen, is er goed nieuws: The Big Slide, de grootste waterglijbaan van België, komt terug naar Antwerpen. Waar vorig jaar meer dan 7.000 waaghalzen een kaartje kochten om van het Viaduct-Dam aan Park Spoor Noord te glijden, is dit jaar de Plantinkaai het decor voor een zomers schuiffestijn. De verandering van locatie is meteen ook het antwoord op het grootste punt van kritiek tijdens de vorige editie: dit jaar zal er volgens de organisatoren wel degelijk beter en sneller gegleden kunnen worden, én wordt alles veiliger.

Dennis Van Damme

“Het klopt dat de helling aan Park Spoor Noord minder steil was dan we hadden gehoopt”, zeggen Pieter Verhoeven (39) en Filip Pasmans (38) van Nomad Events. “Daardoor konden veel mensen niet blijven schuiven, stonden ze recht en gebeurden er ongelukjes. Mensen vielen op hun ellebogen of gleden tegen elkaar aan. Beelden van gewonde bezoekers haalden de media, al vonden we zelf dat het aantal gewonden overroepen werd. Ook mensen die een pleister waren komen vragen, kwamen in de statistieken terecht.”

Toch gingen Verhoeven en Pasmans op zoek naar verbetering. “Al snel na de eerste editie zijn we met een ingenieur gaan praten”, vertellen ze. “We hebben een speciale stelling laten maken die acht meter hoog is en 150 meter lang. We hebben ze begin juni gebruikt voor onze editie in Rotterdam en we kunnen verzekeren: van ‘stilvallen’ zal er geen sprake meer zijn. Gemiddeld schuif je tussen 18 en 25 kilometer per uur naar beneden. Doordat je zo dicht bij de grond ligt, lijkt het nog veel sneller. En van kwetsuren was geen sprake meer. Doordat bezoekers kunnen blijven glijden, moeten ze niet meer rechtstaan en lopen ze minder risico om zich te bezeren. Dit jaar maken we een zwemband trouwens verplicht.”

De organisatoren kozen voor de Plantinkaai, aan het Zuiderterras, omdat er dan geen straten moeten worden afgesloten. “Maar we wilden wel de stedelijke setting, met de kathedraal en de Boerentoren op de achtergrond, bewaren. Dat is immers wat het concept uniek maakt”, klinkt het.

De heren hopen nu dat de weergoden hen gunstiger gezind zullen zijn dan bij de vorige editie. “The Big Slide gaat door op 30 en 31 juli, het toppunt van de zomer dus. Aan onze timing zal het dus niet gelegen hebben”, zegt Verhoeven. “En mocht het druppelen... Tja. Nat word je toch.”

Net als vorig jaar kunnen tickets op voorhand besteld worden via www.thebigslide.be. De website is vanaf vandaag online, de voorverkoop start vrijdag om 12.00u. “De deelnemers van vorig jaar krijgen vandaag een mail met daarin een code waardoor ze op donderdag om 12.00u, 24u voor de officiële voorverkoop, al een kaartje kunnen kopen”, zegt Pieter Verhoeven. Voor wie écht goed wil glijden, heeft de organisatie nog een tip. “Breng een zwemband mee, zorg dat hij goed hard is opgeblazen, en zorg dat je lichaam de grond niet raakt tijdens het glijden. Snelheid gegarandeerd!”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio